Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галя Стоянова разкрива тайните на изкуството на рисуване върху пера

Смята се, че рисуването върху пера е достигнало до нас от древните индиански традиции. С времето съвременни художници също започват да използват този нетрадиционен материал. Галя Стоянова е може би единственият творец в България, който рисува върху пера.

Както винаги, нещата понякога стават случайно. Преди 4-5 години рисувах върху камъчета, търсих някакви мотиви и снимки на птици, и съвсем случайно попаднах на рисувани пера, което беше много интересно за мен, и това беше следващото ми предизвикателство – да пробвам да рисувам върху пера – спомня си Галя Стоянова.



Започва с пера от гълъби, но после открива перата от фазан и пуйка, които са по-широки и дават по-голяма възможност за разгръщане на изображението. Преди да се пристъпи към същинското рисуване, перото трябва да се обработи по определен начин.

Трябва предварително да се почисти, след това да се положи грунд върху него, защото самата му повърхност е много хлъзгава. Рисувам с акрилни бои, които са с по-добро качество или с акварелни бои, а като се приключи рисунката, трябва да се направи и изолация от атмосферните условия, за да бъде по-издръжливо във времето. Процесът на обработване не е толкова труден, колкото се изисква голямо търпение и старание, защото площта, върху която се рисува, е много малка, работи се с много тънки четки и трябва голямо търпение, докато се получи задоволителен краен резултат, който наистина си струва усилията – издава тайните на този вид изобразително изкуство Галя Стоянова и разказва, че най-напред започва да рисува птици и животни, защото и самият автор, чиито произведения е видяла в Интернет – Ян Дейви, е пресъздавал тези мотиви.



По-късно реших да включа и нещо по-различно
– продължава Галя Стоянова. – Тъй като обичам да рисувам икони, направих няколко пера с църковни образи. Напоследък рисувах лазарки, които излязоха доста сполучливи. Станаха наистина много атрактивни и доста хора ги харесаха.



Ярките цветове, нежните линии на изображенията, прецизността на всеки елемент, до който се е докоснала ръката на майсторката, голямото разнообразие от теми и мотиви – всичко това превръща рисуваните пера в нетрадиционен и желан подарък. Казват, че перата са прекрасен защитен амулет, предпазващ от зли очи и от собствените ни неверни решения и стъпки. Не случайно се смята, че перото е талисман, хармонизиращ семейните отношения и привличащ късмета и благополучието. 

Рисуването върху пера е вид индианско изкуство, но днес всеки го претворява по различен начин, пречупва нещата през неговия си мироглед – смята Галя Стоянова. – А посланието, което влагам в моите творби, е да бъдем свободни като птиците, да бъдем по-креативни. В изкуството има още много предизвикателства, които ни чакат.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10