Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За ясна държавна политика в подкрепа на семействата и децата настояват от Националната мрежа за децата

Георги Богданов: Държавата се отказва от полезни за децата политики

Снимка: архив

Общественото доверие къмдържавните институции по отношение на политиките за децата е изключително ниско. За това говори и недоверието към проекта за Национална стратегия за детето, който правителството беше принудено да оттегли. Мнения, изразени в социалните мрежи, успяха да накарат критична маса българи да повярва, че след приемането на предложения документ децата им биха могли да бъдат отнети дори след един шамар.

Всъщност стратегията е задължителен документ, изискван от Закона за закрила на детето, който за първи път разглежда децата като носители на права и създава предпоставки за подобряване на качеството им на живот. Проектът на този документ въвежда достъп до здравни грижи на всяка бременна жена, забрана на телесното наказание, гарантира качествено ранно образование, щадящо детско правосъдие, постепенно намаляване на броя на децата в институциите до пълното им закриване. Тези добри намерения обаче така и не достигнаха до обществото – не само заради фалшивите новини, но и заради вялостта на институциите.

Снимка: Диана Цанкова

Води се хибридна война и атаки срещу правата на човека и правата на детето има не само в България, а в цяла Европа и в цял свят – коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата. – Наблюдава се постоянен регрес от страна на държавата да прави полезни неща за децата и въобще за всички хора и да се отказва от политики, които би трябвало да насърчават живота ни да става по-добър. България като останалите страни също трябва да има стратегия за децата – да бъде дългосрочна, да дава визия какви реформи трябва да се извършат в здравеопазването, образованието, социалните услуги. Докато държавата не обяснява какво представлява този документ, каква е системата за закрила на детето, към какво изобщо се стреми, хората лесно ще се поддават на инсинуации, които се тиражират най-вече в социалните мрежи и бързо стигат до тях. А българите са податливи на дезинформация, защото медийната им грамотност е доста ниска.

Кои са силните страни на стратегията и какво ще загуби семейството от неприемането й?

За първи път успяхме да поставим акцент върху подкрепата на семействата, а не просто детето да се разглежда извън семейната среда, както беше в предишната стратегия – казва Георги Богданов. – Също така се дава помощ на младите родители чрез патронажна грижа,чрез теми, свързани с това как детето по-добре да живее в семейната среда и как да се развива правилно в най-ранна детска възраст. Друга тема засяга социалните услуги – те се нуждаят от стабилизиране, за да може социалните работници да не допускат сегашните грешки и да бъдат по-професионализирани. Една от тези грешки е, че фокусът се поставя само върху детето, а не върху семейството, на което отдавна трябваше да се осигури подкрепа.

Едно от твърденията на противниците на документа е, че той разрушава традиционното българско семейство.

Традиционното българско семейство не знам кое е – вероятно онова от Средновековието, в което дядото е командвал какво да правят снахите, синовете, всички в семейството – предполага Георги Богданов. – Ние обаче отдавна нямаме такъв тип семейства, тъй като живеем в съвсем различна среда и зад този термин не стои никаква конкретика. Така че за нас е важно да помогнем на съвременното семейство да отглежда децата си по-добре и да се справя с трудностите, свързани със здравето им, включително психичното. В момента имаме сериозни проблеми с алкохолизъм, с наркотици, с насилието в семейството и ние трябва да помогнем на съвременните семейства. Що се отнася до шамаросването – родителите прибягват до този метод от безпомощност и страх, но шамарът никога не е бил възпитателно средство, той изразява безпомощността на възрастния спрямо детето.

Днес мрежата, обединяваща 152 организации, за девети път ще раздаде наградите си “Златна ябълка” за принос към правата и благосъстоянието на децата и ще провъзгласи поредния “Герой на децата”.

Още от категорията

Проучване показва проблемите в работата на лекарското съсловие у нас

Проучване на здравния статус и заболеваемостта сред медиците, започва Българският лекарски съюз /БЛС/. То ще бъде анонимно, под формата на анкета по телефона, осъществена от социологическа агенция. В нея ще участват 1000 лекари от цялата страна,..

публикувано на 30.05.20 в 06:20

Българи „отвън“ разказват вдъхновяващи истории за родината

Дали наистина ти липсва България разбираш, когато останеш да живееш в чужбина за повече от седмица или две. И ако някой те попита кой би бил най-щастливият ти ден, с чисто сърце му отговаряш – този, в който ще се прибера и ще говоря със семейството си и..

публикувано на 30.05.20 в 06:15
Испания, летище Мадрид-Барахас (снимката е илюстративна)

Испания улеснява престоя за чужденци в условията на Covid-19

Испания улеснява престоя на чуждестранни граждани в страната в условията на пандемията от Covid-19. Това съобщиха от българското Министерство на външните работи. Съгласно заповед на испанското Министерство на здравеопазването, автоматично за..

публикувано на 29.05.20 в 12:42