Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мистерията на българските гласове“ представя последния си проект на европейско турне

Снимка: архив

На 30 май във Франция, на 38-ото издание на фестивала Jazz Sous Les Pommiers, започна поредното европейско турне на „Мистерията на българските гласове“. Прочутият женски народен хор представя най-новия си албум „БууЧииМиш“, издаден през май 2018 г., съвместно с Лиса Джерард. Миксът между традиционен български фолклор и музикалните вдъхновения на звездата от Dead Can Dance, инструменталисти и бийтбокс се оказва изключително успешен. Смелият експеримент е по идея на продуцента на проекта Бояна Бункова от „Шуберт мюзик пъблишинг“, а музиката е дело на композитора Петър Дундаков. В инструментариума той е използвал кавал, гъдулка, китара, контрабас, участва и бийтбоксърът Skiller. След Франция съставът ще изнесе концерт в Барселона на 1 юни. Следват концерти в Порто, Лисабон, Брага (4, 5, 6 юни) и в „Куин Елизабет хол“ в Лондон (7 юни). Лондонското участие е второто за състава в столицата на Великобритания за тази година. Турнето завършва с три концерта в Полша – Варшава, Вроцлав и Шчечин (10, 11, 12 юни).

Лиса Джерард
След като преживяхме изцяло позитивната реакция на зрители в Германия, Швейцария, Полша, Франция, Италия и Холандия, гледаме смело напред. Готови сме за нови предизвикателства. В това отношение много ни помагат самият хор и неговият диригент Дора Христова, споделя Бояна Бункова. Седем концерта в три държави от началото на 2019 г. предхождаха турнето във Франция, Испания, Португалия, Великобритания и Полша. Годината започна за „Мистерията на българските гласове“ в Лондон, продължи с участие в Пловдив със симфоничен оркестър и с две оперни изпълнителки и с гостувания в „Концертгебау“-Амстердам и в Айндховен (Холандия).

Снимки: архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15