Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С редица събития отбелязваме Световния ден на околната среда у нас

Снимка: архив

Замърсяването на въздуха е водещата тема на тазгодишните събития от програмата на Световния ден на околната среда 5 юни. По думите на министъра на екологията Нено Димов, в България има напредък по отношение на борбата със замърсяването на въздуха. Според него целият Североизточен район на страната отговаря на нормите за качество, а градовете Добрич, Варна и Девня вече са извън наказателната процедура по въпроса, наложена ни от Европейската комисия. Димов смята, че все още не може да се говори за пълното ѝ отпадане, тъй като 17 града у нас, все още не отговарят на стандартите, особено що се отнася до фините прахови частици.

Над 50 са инициативите в цяла България, с които Министерството на околната среда и водите и регионалните му структури отбелязват този ден  изложби на детски рисунки, походи с ученици, обучения по екология. Акцент в програмата на Министерството за 5 юни е изложението „Иновации за качество на въздуха“, организирано съвместно със Столична община, на което български компании ще представят своите иновативни решения. Различните прояви, които имат за цел да ангажират гражданите с обществено значимата кауза ще продължат до 12 юни.

Южният парк в София е домакин на екофестивал, организиран от Фондация „Наука за природата“. Различни демонстрации ще покажат как мръсният въздух влияе върху живота и здравето ни и как да намалим личния си принос към неговото замърсяването. Всеки желаещ може да изследва дали белите му дробове функционират нормално. Замърсяването на въздуха оказва пагубно влияние върху природата, затова експерти ще дават уроци как да разпознаваме болните дървета и да подаваме сигнал до компетентните институции. За по-точна диагноза на заболяванията обаче е необходима специализирана техника като резистограф и арботом. Това са електронни уреди за изследване състоянието на живите дървета, чрез звукови сигнали без да се нарушава целостта на кората. Те дават възможност да се определи и наличието на гнилостни процеси и способността на дървото да се справи с тях.

През целия ден организации, занимаващи се с оползотворяване на употребявани дрехи и други текстилни изделия, ще показват на гражданите и гостите на столицата как да вдъхнат нов живот на своите облекла и вещи, без да навредят на околната среда или качеството на въздуха.

5 юни е обявен за Световен ден на околната среда с решението, взето на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм на 15 декември 1972, когато е приета и декларация за околната среда. Документът е известен като първия международен договор за принципите, по които ще се случва екологичната защита на планетата. На същата сесия е създадена нова организация в рамките на ООН - UNEP, под чийто патронаж се организира и Световният ден на околната среда. Ежегодно на 5 юни се присъжда и наградата на ООН в областта на околната среда и развитието  Global 500. Нейни носители до момента са министър-председатели, министри, политици и общественици, допринесли за опазването на околната среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05