Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият ресторант с нулев отпадък отвори врати в София

Всекидневният ни избор да живеем в хармония с планетата може да се окаже единствения шанс за нейното спасение – особено ако увличаме след себе си и други хора чрез благата от своите усилия. В Световния ден за опазване на околната среда ви разказваме историята на млада дама, която възприема т.нар. философия за нулев отпадък и вгражда принципите й в новооткрития си ресторант.

Преди три години Блажка Димитрова отваря кухня, за да изпълни две свои мечти – да предлага кетъринг със здравословно меню и да дава работа на млади хора с някакъв проблем. И тъй като успява да се справи и с двете си задачи, тя си поставя нова цел и преобразява мястото в ресторант, който да оползотворява всичките си отпадъци.

Преломният момент настъпи, когато видях колко много отпадък хвърляме всеки ден – разказва Блажка Димитрова. – Ние готвим много храна, а това означава, че имаме много опаковки, обелки от плодове и зеленчуци, отпадъци от консумацията на кафе и чай. Затова и когато разбрахме за философията за нулевия отпадък, решихме да преосмислим как да функционира кухнята. Свързахме се с доставчици, които да ни носят продуктите без пластмасови опаковки, започнахме да пазаруваме насипно с наши кутии и торби.

В ресторанта наетите се ръководят от петте основни принципа на философията за нулевия отпадък – да се откажем от ненужното, да намалим потреблението, да избираме неща за многократна употреба, да рециклираме, да компостираме отпадъците. Признават, че засега успяват не напълно, но почти 99 процента да се освободят от ненужното, а малкото боклуци изхвърлят в кофите за разделно събиране. Освен това разполагат със собствен компостер, в който биологичният отпадък, салфетките, хартиите, омесени с талаш и сухи съчки и цветя, се преработват в свежа пръст. В списъка ни с цели за годината стои и тази да си имаме градина – казва още Блажка Димитрова. – По този начин максимално ще се доближим до затварянето на цикъла и ще разчитаме на собствена продукция, която наторяваме с произведената от нас почва.

По какво обаче се различава първият ресторант у нас с нулев отпадък в подхода си към храната от останалите заведения?

Част от философията, която следваме, е да използваме целите продукти – отговаря Блажка Димитрова. – По света има много примери за ресторанти, които само от обелките приготвят гурме ястия. Ние например правим чипс от кората на картофите и тиквичките. А ако сме купили по-голямо количество от даден продукт и не сме успели да го оползотворим изцяло в самия ден, на следващия го влагаме в ново креативно ястие.


Засега идеята, вложена в ресторанта, се посреща с положително отношение и енергия от всички посетители, казва още неговата основателка. Не знам дали да използвам думата “възпитаваме”, но се стараем да им променим нагласата и да им покажем, че има и друг начин за готвене и изобщо за съществуване, добавя тя. 

Кухнята, както все още продължавам да наричам ресторанта, изначално съществува, за да дава шанс на младежи в неравностойно положение, израснали в домове за сираци или пък с някакви недъзи – казва още Блажка Димитрова. – За тези три години, откакто я има идеята за “Благичка”/ Blagichka – ZeroWaste/, над десет младежи минаха през кухнята. В момента имаме глухоням младеж, който е помощник готвач, скоро момче в инвалидна количка ще започне работа при нас, а деветнайсетгодишно момиче израсло без родители, което от дълго време е в кухнята, стана управител и ръководи заведението, когато аз отсъствам.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17