Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратонецът Красимир Георгиев: „Албания ме заинтригува, хората са изключителни“

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев реализира успешно поредното си предизвикателство като пробяга разстоянието от черноморската столица на България – Варна до Дуръс в Албания. Радва се, че заедно с екипа си са успели да стигнат до хората и да обединят трите народа на Западните Балкани – България, Северна Македония, Албания така както никой друг до сега. За постигнатия успех получи поздравителен адрес от името на заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, в който се казва: „С уникалната Ви спортна дипломация обединихте хора и държавни институции от Варна до Скопие, от Охрид до Елбасан и от Тирана до Дуръс.“.

От спортна гледна точка Коридор 8 си беше тежко начинание и изпитание, защото до сега в продължение на 15 дни на такова голямо разстояние не съм тичал – признава Краси. – Появиха се доста проблеми, но всички даваха максимума от себе си, за да стигнем до Адриатическо море. Това не е само мое постижение, а на целия екип.


През всичките населени места откъдето мина ултрамаратонецът получи одобрението на хората, подкрепата им за каузата „Коридор 8“. Посрещнат радушно не само от населението, но и от кметовете той продължи да тича неуморно в продължение на 15 дни, за да измине трасето от 1200 км. Твърди, че няма разлика между хората на трите държави, през които премина. Хората са хора навсякъде. С това, което направих исках да се види, че обикновеният човек иска промяна и подкрепя каузата ни. Беше наистина празник на сплотяването, на свързаността между трите народа.


И от Северна Македония, и от Албания Краси Георгиев е с прекрасни впечатления.

Не бях ходил в Албания. Тя ме заинтригува и мисля да отида да я разгледам, не тичайки, да остана и да се запозная с хората, които са изключителни. Още от Кафасан с нас тичаха момчета, които си бяха направили фланелки с щампи рекламиращи кауза Коридор 8. Албанската телевизия постоянно ни придружаваше. Така че, посрещането беше топло и сърдечно. Останах с отлични впечатления от Елбасан. Това е прекрасен град много жив, млад, красив, заобиколен от планини. Кметът на града ни подкрепи много. Хората са прекрасни и с удоволствие бих се върнал там. С крепостната си стена в центъра градът ми напомняше за Стария Пловдив. В Тирана ни приеха много добре. Почетният консул на България в Албания Селим Ходжай ни посрещна като скъпи гости и много ни помогна по време на престоя ни. В наша чест организира и концерт. В кметството на Тирана на срещата с кмета присъстваха и ръководителят на Делегацията на ЕС в Албанияг-н Сорека, посланиците на Северна Македония, Румъния и Япония, президентът и генералният секретар на Албанската федерация по лека атлетика. С кмета на Тирана г-н Велиай говорихме, че спортът е най-добрият посланик.


Тръгвайки от Варна Красимир Георгиев напълни бутилка с вода от Черно море, след това друга от Охридското езеро, които изля в Адриатическо море. Каква беше символиката?


Тази свързаност между страните ни – обяснява събеседникът ни. – Ние сме заедно на Балканите. Моето послание е, че е по-добре да сме приятели, отколкото врагове. Свързаността между народите е от голямо значение. Хората на нивото, на което ние отидохме, искат тази свързаност, искат да сме заедно на Балканите в това което правим. Между нашите три страни няма граници, пътуваме с личната си карта. Затова се надявам отношенията помежду ни да стават все по-добри.

Автор: Светлана Димитрова

Снимки: mfa.bg/embassies/albania


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30