Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки форум в София отличи десетки ученически и студентски компании

4
Снимка: jabulgaria.org

Оспорвана надпревара за първите места в различните категории, предложи 11-тият Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от  българският клон на неправителствената организация „Junior Achievement“ в София. 260 ученици и студенти и над 150 учебни компании и стартъпи участваха в регионални състезания в страната, чиито резултати определиха до финалния кръг да достигнат 35 ученически и 12 студентски компании. Техните екипи представиха различни технологични продукти и нови технологии, позволяващи оползотворяване на различни природни ресурси, с цел опазване на околната среда. Имената на отличените компании и повече за създадените от тях проекти, научаваме от изпълнителният директор на „Junior Achievement Bulgaria” Милена Стойчева:

На първо място сред студентските компании е екип от Софийския университет, който се казва Bevine. Неговият продукт е свързан с разработка на цялостно решение за винопроизводителите, което позволява чрез сензори, разположени в насажденията, да се получава актуална информация за показателите на почвата и атмосферата. На базата на тях, стопаните получават препоръки кога и какви действия да предприемат, за да могат да опазят насажденията. Така ще бъдат увеличени производителността и ефективността на винопроизводството и най-хубавото е, че компанията може да развие този свой продукт и на други пазари. По тази причина те бяха избрани да се представят на международното състезание на „Junior Achievment“, което ще се проведе в Норвегия в края на този месец.

На второ място се класира още един студентски стартъп мобилно приложение, което свързва директно продавачи и купувачи на недвижими имоти, което може да създаде повече възможности за наемането на квартири. Спестява се брокера, както и се гарантира отговорност при предлагането на този вид имоти на пазара. Третото място в категорията най-добър студентски стартъп, бе присъдено на компанията The HUB Ground. Тя е създадена от студенти от Американския университет в България и представлява платформа за намиране на работа на IT-специалисти. Това е един доста належащ за решаване проблем на пазара на труда и те могат да бъдат много успешни, както в България, така и в други страни от Европа. Еврокомисарят Мария Габриел връчи наградата на Европейския институт за иновации EIT Raw Materials „Към иновации и предприемачество чрез суровини и природни ресурси“, на екип от математическата гимназия във Варна. Името му е RE3D и произвежда нишка за 3D принтер от рециклирани капачки. В тази категория поощрителна награда получи и екипът Incendio от Пловдив, който зае първо място при ученическите стартъпи. Неговият продукт е свързан с разработка на чинии от царевични листа, които да могат да се разграждат. Този продукт също има потенциал за международно развитие и ще представя България на международното състезание на всички ученически стартъпи от Европа, което ще се проведе във Франция, под патронажа на френския президент Еманюел Макрон.

С форума „Изгряващи звезди“ „Junior Achievment“ отбеляза две важни годишнини – 100 години от началото на програмата „Учебна компания“ и 100 години от създаването на самата организация в Бостън през 1919 година. Един век по-късно, организацията не изневерява на своята цел да подпомага развитието на образованието и на талантите на хората, желаещи да надградят своите способности в различни сфери. Нашата организация работи за налагането на предприемаческото образование, което включва мислене, поведение, умения, цялостна компетентност –сподели пред Радио България Милена Стойчева и подчерта, че инициативите на българският клон на организацията, създаден през 1997 година са доказали своята ефективност, а участващите в програмите им учащи са 30 000 годишно.

Снимки: jabulgaria.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34