Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полезни практики и уникален спектакъл за Международния ден на йога

4
Снимка: БГНС

На 21 юнисветът отбелязваза пети пътМеждународния ден на йога, учреден от ООН в края на 2014 г., по предложение на Шри Наредра Моди –министър председател на Индия. У нас празникът всяка година е все по-мащабен, а населените места, които се присъединяват - все по-многобройни. От 15 до 23 юни в 43 населени места – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., ще празнуват със свои отделни програми.

Основното събитие е на 16 юни в НДК,а организаторите от Българската федерация по йога, Индологическата фондация "Изток - Запад" и редица съорганизатори са подготвили богата програма, която ще се разгърне едновременно в четири зали. Входът за всички лекции и практики е свободен. Началото е в 10 ч., а официалното откриване-в 11 ч., в зала№3 на НДК. Ще присъстватг-жа Пуджа Капур, посланик на Република Индия у нас, специалнигости, представителина дипломатическия корпус, интелектуалци,както и всеки, който проявява интерес къмдревното знание. Практическите занимания са в същата зала и са поверени на най-добритейога преподаватели у нас. В зала№3.1 учени ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, в две отделни части на зала№3.2 ще бъдат представениспециализирани практики за възрастни, за деца и за бременни,за хора с увреждания и др.Зала№10ще събережелаещите да се запознаят с холистичната наука за здравето аюрведа.Инж. Анна Бакалова, преподавател в Националната спортна академия и член на ръководството на Българската федерация по йога представя част от чуждестранните участницив събитието:

Българската федерация по йога е поканила двама лектори от Индия. Единият от тях – д-р Шарад Балекар ще изнесе много интересна лекция за това как да овладяваме хроничните заболявания чрез йога. Той ще обясни какви са причините за тази „съвременна напаст“ от алергии, мигрении т.н. Според него те могат да бъдат не само овладени, но и излекувани с йога, тъй като методите на традиционната медицина не дават краен ефект. Той ще даде техники, чрез които това може да се случи. Д-р Балекаре задълбочен учен,директорена един от най-реномираните институти за обучениепойога – Кайвалядхама,чийто девиз е: “Да съчетаем древните знания със съвременнатанаука“.С този научен институт БФЙ има дълготрайни отношения,много българи са се обучавали там. Другият лектор е д-р Нисар Шейх, аюрведичен лекар, който има собствена клиника и много пациенти. Той идва за трети път в България. Неговата лекция също е изключително интересна, тъй като касае автоимунните заболявания, изключително разпространени в днешно време. Познати са вече може би около 80 автоимунни заболявания,смята се,че цифратаще нараства. Д-р Шейх предлага т. нар. ведическа йога терапия, която се основава на древните учения, пригодени към съвременния човек.

Наред с лекциите и практиките, участниците в събитието ще могат да си купят книги на големи издателски къщи, сувенири и др., ще се предлага индийска вегетарианска, континентална вегетарианска и веганска храна.



Празникът ще завърши с уникален спектакъл, в който за първи път в България ще бъде представен катхакали – най-древния класически индийски танцово-драматичен стил, възникнал през XVII век, който днес се пази само в Югозападна Индия. Катхакали синтезира музика, вокално изпълнение, хореография, пантомима, сложни гримове, костюми и маски. Спектакълът е от 19 ч. в зала № 3. Входът за него също е безплатен.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40