Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Създава се първият в България музей на татуировките

Шеф Петър Михалчев

На фестивала за бодиарт изкуство в София, който ще се проведе този уикенд в зала „Универсиада”, ще бъде изграден Музей на татуировките. Той ще запознава със значението им за древните култури и тяхната еволюция. За идеята на музея разказва Емил Сапаревски – организатор на събитието:

Проектът е колкото забавление, толкова и част от живота ни. Решихме да покажем стари машини, приспособления, списания и всичко, с което разполагаме, свързано с историята на татуирането в нашата страна. В България бодиартът е с дълга история и хората ще видят неща, които вече не се използват. Сега е далеч по-лесно, в началото се налагаше хората, занимаващи се с татуировки, сами да приготвят доста от необходимите неща.

Станислав ЯневскиВодещ на шоуто ще бъде българският актьор Станислав Яневски, който доби популярност с ролята си на Виктор Крум във филмовата поредица за Хари Потър, която има култов статус.

На Tattoo Fest Sofia ще има и международно присъствие – от Гърция и Италия. Участие ще вземе и прочутият македонски татуист Горан Мичич:

Горан МичичГоран е от новата европейска вълна. Той е много техничен, с усет за композиция и естетика и с уникален стил при работата с цветовете. Една от най-големите фирми за бои в момента пусна серия с неговото име и подпис. Той пристига с още трима татуисти от неговото студио.

Фестивалът предлага разнообразна програма. Освен представяне на различни художници и стилове, са предвидени и атрактивни танцови и акробатични изпълнения. Ще има дори и кулинарна част – дело на Петър Михалчев, който е известен като един най-татуираните шеф готвачи в България. Посетителите ще могат да се запознаят също така с tattoo консумативи и медицинска козметика за грижа за кожата по време и след завършване на татуировката. Специално за събитието ще пристигнат и български артисти от чужбина. Емил Сапаревски допълва:

Посетителите ще могат да забравят смартфоните и да си поговорят свободно с интересни и приятни хора. Ще могат да се насладят на кулинарното шоу на най-татуираният готвач и най-добрият готвач сред татуираните – Петър Михалчев, да послушат хубава музика от поканените от нас диджеи, както и да разгледат и да се запознаят с работата на различните студиа. Атрактивна за тях ще е и art fusion сесията, по време на която ще рисуваме на големи картони. Хората ще имат възможност да си направят снимки в специален фотокът, да разгледат щандовете на изложители, предлагащи бижута, различни артикули и мърчъндайз, както и разбира се – да си направят бодиарт... И какво ли още не.

Източноевропейската бодиарт култура е разпознаваема в чужбина – с положителен знак, казва за финал Емил Сапаревски: Българските артисти следват световните тенденции, но у нас има невероятни художници, които много лесно и бързо си намират работа в студиа в чужбина.

Снимки: личен архив