Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В очакване на 50-ия „Шопски празник“ в Елин Пелин

Снимка: elinpelin.org

От 17 до 23 юни жителите и гостите на гр. Елин Пелин ще празнуват в ритъма на шопската песен и танц– любимата музика на поканените за случая артисти от близо и далеч. Шопската традиция отдавна е спечелила любовта на посветилите ѝ се самобитни таланти, на публиката, на поколения писатели и етнографи. Категорична е оценката на известния наш фолклорист Михаил Арнаудов:

В Шоплука има истинско богатство. По-чист език, пообра лирика, по смислен хумор, по-добър епос няма никъде. Вдъхновяващото творчество, завещано от Елин Пелин, патрон на едноименния град, е не по-малка опора за дълголетната традиция на празника. А и шопите, с неповторимия си нрав, са любими персонажи за художествените му творби. Известни с твърдоглавието, ината и практичността си, те успяват с невероятното си чувство за хумор да се надсмеят над собствените си пороци. Шопът трудно се поддава на описание, щом и големият майстор на четката Владимир Димитров-Майстора признава:„Не стига един живот да нарисуваш глава на шоп“. Вшеговитата „шопска енциклопедия“ срещу буквата Ю е изписана думата „юбиляр“, а определението е: „ човекът, временно освободен от критика“. Ето и какво разказва кметът на града г-н Ивайло Симеонов:

СнимкаШопският празник и този път ще събере всички, които обичат Елин Пелин и шопските традиции. Очакваме да дойдат много хора. Тази година е специална – 50 годишнинатае под наслов „Шопският празник е традиция“. За нас е изключителна чест, че той ще премине под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Началото е на 17 юни – денят на нашия християнски празник Свети Дух, в местността „Църквето“, в околността на Елин Пелин, където е възникнало населеното място. Ние, като достойни наследници на нашите предци, се събираме, за да почетем тяхното дело. Всеки един от големите родове има своя „килия“, в която се приготвя курбан. Прави се литургия, която започва в 12ч. Вторник, сряда и четвъртък са дните на културните събития с участиетона шопски състави. Ще има прожекции на филми, изложби на местни творци, детски концерти, състезания. Всичко това ще покаже колко пъстър е животът на шопа и колко много културни и спортни дейности развива общината. Нашите програми сме публикували в интернет, за да може всеки да избере това, което пасва на неговия вкус, нрав. Силната част започва в четвъртък. От Лесковац, нашия град - побратим, ще гостува известната певица Драгана. Винаги когато имаме празници каним представители на наши побратимени градове и вярвам, че най-голямата гаранция за мир и добросъседство е да познаваме културата на другия, да се почитаме и уважаваме. Имаме заявка за над 10000 желаещи да присъстват на нашия празник. Призовавам всички да дойдат по-рано, за да се установят на съответните места. В петък е официалната част на празника, когато президентът г- н Радев ще приветства всички присъстващи, след което ще започне програмата на нашите ансамбли, дефилето на оркестрите, на мажоретния състав.Оформя се пъстроцветна палитра от традиционното културното богатство на България, което може да се види на едно място. Отправям още веднъж покана към всички желаещи да дойдат в Елин Пелин, за да видят шопските традиции на място и дано останат с добри впечатления, от това, което сме организирали за тях.

Още от категорията

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на..

публикувано на 07.08.20 в 07:20

Свети Панталеймон – лечител и покровител на бурите

На 27 юли, редом със Свети Климент Охридски и Светите Седмочисленици , Православната ни църква почита паметта и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Името му означава всемилостив. Светецът бил известен сред народа като лекар и лечител, помагал..

публикувано на 27.07.20 в 04:50

Света Марина - покровителката на водите

На 17 юли православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина. В българските народни вярвания, светицата е наричана Огнена Марина и символизира небесния огън. Тя е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите.  В този ден, според..

публикувано на 17.07.20 в 08:10