Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Поколения заедно“ подкрепя мечти в дом за възрастни в Пловдив

Всяка събота в дома за възрастни хора “Свети Василий” в Пловдив доброволци на фондация “Поколения заедно“ прекарват почивния ден с обитателите му. Разговарят, ходят на разходки, посещават културни събития, разменят мисли, обсъждат даже и мечти...

Баба Таня мечтае да си има градинка с рози. Да ги полива, милва и тори. И във въображението си вече е сбъднала своето въжделение. Нуждае се от съвсем малко помощ – няколко чифта силни ръце.

При последното ни гостуване баба Таня сподели спонтанно и на шега, че ще се радва да й помогнем да намери доброволци градинари – усмихнати и енергични, които заедно с нея да се погрижат за цветната градина в дома – разказва Маргарита Ганчева, председател на фондацията. – И бързичко определихме датата 22 юни, събота, от 9 до 11 часа, на бул. “Коматевско шосе” 28. Необходимо е хората да носят удобно облекло, ръкавици, мотика, метли, лопатки, чували за боклук, а ако някой смелчага има косачка за трева или поне лозарска ножица, също би било чудесно. И тъй като баба Таня е най-добре запозната с градинската работа и се грижи за цветята, тя с радост се съгласи да бъде основният ръководител на инициативата.

Каква друга подкрепа можем да окажем на възрастните хора, за да се чувстват по-уютно в общия си дом?



Когато сме ги посещавали в дома, сме виждали трапезарията, в която те закусват, обядват и вечерят
– отговаря Маргарита Ганчева. – Това голямо помещение се нуждае от обновяване – от нови маси, нови столове. Освен това на всеки от шестте етажа си имат холчета и и там сме забелязали колко са износени мебелите. Затова и искаме да призовем, ако някой например сменя мебелите си и се чуди какво да ги прави, да ги донесе в дома. Хората с радост биха приели холни масички, етажерки, където да се подреждат книжки, шкафове.

Възрастните обитатели се нуждаят и от повече разнообразие и особено сега, в хубавото време, за тях не е добре да се заседяват в дома.

Ходили сме на театър, на ресторант, на сладкарница – разказва още Маргарита Ганчева. – Някои от възрастните хора дори си мечтаят да отидат на поход в Балкана и ако се намират такива смели доброволци, могат да се обърнат към самите тях или към фондацията. Така че нека поканим баба и дядо на разходка, на театър, на кино, на сладкарница, на разходка в градската градина, на гребната база – те с радост биха излезли с човек, който все пак познават. Затова е хубаво най-напред той да дойде в дома заедно с доброволците от фондацията и да се запознае с възрастните хора. И след това може да си комуникира с тях и да си определя срещи с приятни занимания и за двете страни.

Ако поканите например баба Таня, тя ще ви разкаже за децата си, за някогашната си работа като готвач, но и за редовните си срещи с малчуганите в една детска градина.

СнимкаНие сме три-четири баби, които ходим – казва баба Таня. – Книжки им четем, за Нова година те с тези мънички ръчички правиха питки, та им пекохме. За Великден яйчица боядисвахме, а сега, на май месец, изпратихме последната група, които септември ще бъдат ученици. Голямо тържество им направиха в градината и много доволни бяха дечицата – игри най-различни, всякакви. Така че убиваме си ние нашето време, та ходим там при тях.

Снимки:
фондация "Поколения заедно".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00