Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ансамбъл „Акцент“ – 25 години в света на ударните инструменти

Снимка: личен архив

„Една от културните емблеми на гр. Плевен“ – така наричат перкусионния ансамбъл. Съвсем заслужено, разбира се. Младите изпълнители постоянно са ангажирани в професионални музикално-сценични продукции, концерти, конкурси. Началото е поставено от Симеон Серафимов, тогава млад преподавател по ударни инструменти в Националното училище за изкуства „Панайот Пипков“. А вдъхновението идва от проф. Добри Палиев - негов преподавател и кумир, създател на „Полиритмия“, перкусионен ансамбъл от студенти в НМА, в който Симеон е участвал за кратко.


Моята идея беше да създам в родия си град, подобен ансамбъл с най-добрите си ученици, а тук те са много – разказва г-н Серафимов. – Всички, които са преминали през „Акцент“, имат много добра реализация, повечето са в чужбина, за съжаление. Затова пък те популяризират нашата култура навсякъде в Европа, в САЩ. Поддържаме връзка, виждаме се, от тях научавам новостите в областта на ударните инструменти, старая се да съм близо до тях и да ги подкрепям. Сред тях са Орлин Гергов – преподавател в Мадрид, Светослав Стоянов – в университета в Маями, САЩ, нашата дъщеря Василена, която 14 години живее в Париж, преподава там и в Лозана, Кирил Ангелов – в САЩ, Владимир Петров – тимпанист в „Брукнер оркестър“, Австрия, много са … С „Акцент“ сме печелили много награди на международни конкурси, свирили сме на редица престижни фестивали у нас и по света. Италия, Гърция, Франция, Унгария са само част от страните, в които сме концертирали. Ансамбълът дължи развитието си и на моята съпруга Августина Серафимова, която от години прави всички аранжименти, ние заедно сме ръководителите на този ансамбъл.


Августина е завършила Теоретико-композиторския факултет на НМА и години наред преподаваше в НУИ „Панайот Пипков“ теоретични дисциплини, музиколог е на Плевенската филхармония, участва активно в организацията на почти всички музикални събития в града.

Може би любовта ми към ударните инструменти започна още в Музикалното училище в София, което съм завършила, там мои съученици бяха Антонин Бжечка, Борис Динев, Искра Палиева, свирила съм с тях още тогава – споделя тя. – Присъствала съм на някои от първите репетиции на „Полиритмия“, които се провеждаха в мазето на Музикалното училище в София, първо с диригента Димитър Манолов, после с Емил Табаков. Харесвам ударните, много са атрактивни, може би защото в повечето случаи свирят ансамблово и впечатляват публиката. След като завършихме НМА и дойдохме в Плевен, се родиха нашите дъщери и аз посветих времето си на тях. Когато децата ни поотраснаха, започнаха да свирят на ударни инструменти и съвсем естествено цялото семейство се включи в работата на ансамбъла. Това, което ме води при избора на репертоар, е първо да „чуя“ пиесата темброво, да преценя дали е възможно тя да бъде „поставена“ на ударни инструменти и каква звучност може да се постигне. Например хорали на Бах за две маримби, звучи прекрасно. Или Хендел сонати – за вибрафон, ксилофон… В школата, създадена от Добри Палиев, българската музика е застъпена много широко, децата свирят с лекота неравноделни размери, не е трудно да се адаптират пиеси от наши композитори.

Кабинетът, в който г-н Серафимов провежда уроците си, както и репетициите на ученическия ансамбъл, е светъл, уютен и препълнен с най-различни инструменти.

Инструментариумът ни е наистина професионален, всички инструменти са от световноизвестна фирма – пояснява той. – Августина подготви проекти и спечелихме средства за тях около второто и третото издание на „Фестивала за маримба и ударни инструменти“, който организираме през две години в Плевен. В нашето училище разполагаме с всичко, което е необходимо, смело мога да кажа, че най-добрата материална база е тук.


Своят четвървековен юбилей „Акцент“ отбеляза с концерт през пролетта. Предстои и сериозна програма, която ще младите музиканти ще представят в зала „България“ през есента.

Снимка: Албена Безовска


Още от категорията

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15