Денка и Петър Георгиеви създават малката си семейна фирма преди 11 години в село Исперихово, разположено в подножието на предпланинските (Бесапарски) ридове на Западните Родопи. Дотогава отглеждали овошки в градините, които след демократичните промени отново стават семейно притежание. В един момент продукцията, която раждала плодородната им земя станала толкова много, че решили да я преработват, за да успеят да я продадат на пазара. Много интересно се подредиха нещата – спомня си началото Петър Георгиев. – Участвах случайно в проекта JOBS („Заетост чрез подкрепа на бизнеса"), финансиран от Министерството на труда и социалната политика по Програмата на ООН за развитие (ПРООН).
Спечелихме проекта и направихме сушилнята. Оказа се обаче, че само със сушенето на плодове няма как да поддържаме успешен бизнес, който трае един сезон. Затова следващата идея беше да преминем към производство на сладка. Узаконихме цеха и започнахме да правим и сиропи. Така постепенно надграждахме създаденото, защото работим предимно със свои средства. Трябва човек да има твърда глава, повече мисъл и постоянство. Всичко става много бавно с много труд и енергия.
Тъй като земята им попада в защитената зона НАТУРА 2000, семейството се занимава основно с отглеждане на биологично чисти ягоди, череши, ябълки, круши, сини сливи и различни зеленчуци. Те не съдържат пестициди и химикали, но затова пък са заредени с положителните мисли и всеотдайността на производителите.
Един магазин или една фирма печели, колкото по-богат е асортиментът й –отбелязва Петър Георгиев. – Това е неписано правило, поне за мен. Стараем се да възродим и стари автентични рецепти като лютеница, домашен кетчуп, сладко (рачел) от тиква – това, което са правели и нашите баби, без консерванти и други добавки. Напоследък започнахме производството на сладка без захар, с петмез от фурми. За нас това е пътят – истинска, качествена храна. Хората все повече се убеждават в това. Със съпругата ми изпитваме удоволствие, когато допълваме гамата с нов продукт. Предлагаме вече и сироп от жълт кантарион и маточина. А сега с новата реколта замисляме да пуснем в продажба и натурални сокове. Удоволствието е по-голямо от самата печалба, която идва впоследствие.
От сушените плодове и зеленчуци, конфитюрите, сиропите и сладката до зеленчуковите съчетания за супи, стрити на прах, специално за малчуганите – всички тези продукти са отговор не само на нарастващото потребителско търсене на здравословна храна, но и улеснение в домашното приготвяне на питателни гозби. А ако човек е любител на по-нетрадиционните сладка и сиропи, именно на щанда на Денка и Петър ще открие и сладко от люти чушки, което да поднесе на гостите си с домашно овче сирене или кашкавал.
Първоначално рецептата, която ни даде нашата счетоводителка беше със смлени чушки, нещо като кетчуп. Ние обаче решихме да не мелим чушките, за да могат хората да виждат какво консумират. Трябва да ви кажа, че в този вид много се търси и жъне голям успех. Така е и със сладкото от стафиди с ром. Първо добавихме ром към сладкото от череши, за да се получи нещо нестандартно като аромат. Разбира се, алкохолът е в много малко количество, колкото да придаде по-интересен вкус. Имаме си редовни клиенти, правим и доставки, зареждаме и някои магазини в Пазарджик и в Пловдив. Полека-лека мрежата се разширява.
В София, семейството предлага продукцията си всяка сряда на фермерския пазар, пред Министерството на земеделието, който се организира със съдействието на българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Снимки: Дарина Григорова
Кои са думите на току-що отминалата 2024 година? Платформата “Как се пише” на Българското национално радио очаква отговори на този въпрос от своите слушатели от понеделник, 6 януари. Две седмици по-късно – на 20 януари, ще бъдат обявени резултатите...
Столичната зоологическа градина се похвали с рекорден брой животни, родени през 2024 г. “ Нашата глутница от вълци се увеличи с девет млади вълчета. Роди ни се малка зебричка, антилопи от вида кана, няколко гривести козирогчета. Имахме попълнение и..
Регионалната инспекция по околната среда и водите – София сигнализира сектор "Престъпления против дивата природа" към Главната дирекция "Национална полиция" за намерените над хиляда мъртви птици край Копривщица. Институцията, на чиято територия е..
Борисовата градина в сърцето на София отново ще се превърне в сцена за традиционния за Перник фестивал "Сурва". За трета поредна година софиянци и гостите..
На 4 януари честваме 147 години от освобождението /1878/ на София, която по-късно става столица на България, от османска власт. Боевете за София в рамките..
Русе вече може да се похвали с най-дългия дървен пешеходен мост в България. Съоръжението беше открито в края на 2024-та в Лесопарк "Липник". Мостът с..