Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ-майсторът Мирчо Мирчев за безкрайните възможности на аерографа

Изобретен през 1876 година в Америка, aерографът е специален инструмент, който разпръсква тънък слой боя върху повърхността. В началото, механичният му вариант е използван най-вече за ретуш и оцветяване на черно-бели снимки. Към 1885 година рисуването с аерограф се изучава вече като техника във факултетите за изящни изкуства.

Рисуването с аерограф е удоволствие. Може да рисувате върху каквото и както си пожелаете, стига да познавате инструмента, да знаете какво искате да направите и да не се отказвате. Всеки, който усвои тънкостите би се влюбил в него, заради наистина неограничените му възможности – убеден е доайенът на аерографията в България Мирчо Мирчев.

За него и съпругата му Милена Кошутанска аерографът става любов от пръв поглед през 1991 година, а десет години по-късно те откриват първото професионално студио за аерография в България. Много от рисуващите смятат Мирчо Мирчев за техен учител и образец за подражание.

Най-голяма популярност аерографията придобива благодарение на изображенията върху превозни средства. Затова и досега много хора смятат, че тя е рисуване само върху коли и мотори. Така ли е наистина?


Аерографът е предпочитан за работа в много области заради способността му да предава сфуматото, т. е., плавното преливане на светлината и цветовете – обяснява Мирчо Мирчев. – Рисуването върху коли и мотори е популярното му предназначение, но той е необходим инструмент в много други сфери. В киното се използва за създаване на специални ефекти, с него се правят картини, стенни пана, използва се и от гримьори. Правил съм рисунки сигурно върху всички странни предмети, не съм рисувал върху летяща птица – шегува се майсторът.

По думите на Мирчо Мирчев, най-нестандартното приложение на аерографията е рисуването върху тяло. Бодиартът набира все по-голяма популярност и в България, а художникът е организатор на множество фестивали и изложби, носител е на награди от международни конкурси.


Доскоро смятах, че това е едно доста несериозно занимание – признава Мирчо Мирчев – но се оказа голяма ниша, и в момента бодипейнтингът се развива в световен мащаб. Това е съвсем отделен жанр, в който творецът и моделът са поставени в различна позиция – когато художникът не рисува, гледайки модела, а рисува върху модела. И тогава се получава нещо много интересно.

Едни от най-впечатляващите произведения, които се оказаха и най-голямото предизвикателство за Мирчо Мирчев, са тигър в джунгла върху руски джип УАЗ, както и пикап Ford F150, който все още се кара някъде по света:


За мен беше голяма чест през 2011-а да участваме в годишното събиране на фенове на американски автомобили в Норвегия, където представихме този Форд. Като идея трябваше да покажем викингско звучене. Вложих много от себе си – спомня си Мирчо Мирчев. – Направих аксесоари, които да изглеждат като метални, обков по цялата кола, получи се много впечатляващо. Естествено, спечелихме награди и призвание, и то от хора, които цял живот се занимават с американски автомобили!

Аерографията, като всяко друго изкуство, се развива. И след пика на рисунките върху коли тя навлиза и в по-практичната сфера от нашия живот. Популярност набират аерографните рисунки върху интериорни предмети – маси, столове, санитарен фаянс.


Със съпругата ми рисуваме върху това, което ни заобикаля. Декорирането на предмета го прави личен. Винаги съм смятал и продължавам да го подчертавам, че не е важно какво рисуваш, а как го рисуваш, не е важно върху какво, а какъв е крайният резултат. Рисувам върху фаянс и мивки и ми харесва това, което правя. Ако заниманието ти дава възможност да живееш, значи си постигнал мечтата – да ставаш заради това, което работиш. Аз не искам да съм банкер, искам да се събуждам заради мивка с цветя – категоричен е Мирчо Мирчев.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Рами Киуан

В Париж на олимпиадата Киуан победи поляк и ще се изправи срещу австралиец

Европейският шампион по бокс в категория до 75 кг Рами Киуан направи успешен олимпийски дебют и се прицели директно в златния медал на игрите в Париж 2024. В откриващия си мач от олимпийската категория до 71 кг националът от Червен бряг победи с..

публикувано на 28.07.24 в 16:11

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14