Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дни на българската култура, фолклор и традиции - Охрид 2019

На Балканите фолклорът помага да се разберем и открием общите особености

Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов откри Дните на българската култура, фолклор и традиции - Охрид 2019

За трета поредна година Охрид бе домакин на Дните на българската култура, фолклор и традиции. Над 500 участници от различни краища на България танцуваха, пяха, свириха и славиха българския фолклор. Дните бяха организирани от Дружество за култура АРТ Вивинди - Северна Македония, Фондация „ЖАР С“ - България, Нов български университет и Сдружение „Българо-македонско приятелство“, с подкрепата на българското посолство в Северна Македония и община Охрид. Тази година фестивалът се проведе под патронажа на външния министър Екатерина Захариева.

Председателят на журито и фолклорист от НБУ д-р Маргарита Кръстева, заяви специално за Радио България:

Мисля, че фестивалът постигна своята цел, защото на едно място се събраха хора от различни поколения, от най-малките 4-годишни участници, до хората, които носят със себе си мъдростта и традицията и които я предават на бъдещите поколения. Нашата идея да популяризираме българския фолклор, традиция и култура в Охрид се постига именно чрез тези хора, които дойдоха от най-различни краища на България, за да покажат своето изкуство тук в пределите на Охрид.

В рамките на фестивала се състоя изложба с български фотографии на автентични носии, направени от „Български корени“. Проведе се и кръгла маса на тема: „Фолклорът на Балканите“ с участие на учени от БАН и фолклористи от Гърция, Албания и Македония.

За първи път организирахме тази кръгла маса, защото макар и от различни държави ,проблемите, мисленето, нещата са едни и същи – разказа д-р Маргарита Кръстева и допълни. И всъщност всички хора, които участват в кръглата маса се обединиха около това, че ние трябва да направим всичко възможно да съхраним фолклора, да съхраним традициите и именно чрез културата да направим мост между държавите, защото това е най-добрият начин за общуване между хората от различни страни. Винаги се е казвало, че музиката, танцът са език преди словото. Ние трябва да използваме този и език и да продължаваме да говорим на него.

Уъркшоп в рамките на фестивала

Председателят на Асоциацията за култура и изкуство „АРТ Вивенди“ - Охрид, Джоко Алоски, сподели:

Вече трета поредна година организираме Дните на българската култура и традиции и смятам, че ще има още много хубави културни спомени, които българските деца ще отнесат. Където и да представим българския фолклор ще пожънем успех, защото българските деца  го съхраняват . Да, Охрид живее за тези дни.

Д-р Велика Стойкова-Серафимовска, етномузиколог към Института за фолклор „Марко Цепенков“ - Скопие, сподели:

Това е изключителен добър пример за нашите държави и може да отвори възможност за бъдещо сътрудничество. И това е една добра крачка, хубав начин да се преодолеят политическите проблеми, всички тези кризи на Балканите. На Балканите фолклорът е това, което може да ни свърже, да ни помогне да се разберем и да открием общите особености и общите ценности.


През последните 12 години съм председател на ЮНЕСКО за Албания – каза Жулиета Харасани. Необходимо е различните секции от нашите страни да могат да комуникират помежду си, да си сътрудничат повече, за да могат да увеличат фонда, защото има недостиг на добре квалифицирани хора, които да могат да работят за богатството на фолклора, с който разполага всяка една от нашите страни. Да оставим настрани онова, което ни разделя, да работим върху нашите допирни точки и общите материали за разнообразяването на културното и материално многообразие.

Снимки: Шевкие Чакър

Още от категорията

За Свети Димитър и неземната му духовна сила

Димитровден е голям християнски празник. На този ден почитаме паметта на Свети великомъченик Димитър Мироточиви, роден в Солун през ІІІ век, син на градоначалник, дълбоко вярващ християнин. По онова време властите преследвали християнството, затова..

публикувано на 26.10.20 в 03:00

Белязани съдби или татуировки за спасение

Те датират още от праисторията. По-късно траките ги използват като задължителен елемент от външността си. Татуировките, с които покривали телата си, представлявали сложна плетеница от геометрични и зооморфни фигури, натоварени със символика. А..

публикувано на 20.10.20 в 10:02

Тодор Тодоров – живата фолклорна енциклопедия

В средите на нашите народни музиканти Тодор Тодоров е истинска легенда. Познанията му за българския фолклор, особено за изпълнителското изкуство, респектират дори най-задълбочените изследователи. Той няма нито научни титли, нито дори специално..

публикувано на 07.10.20 в 12:41