Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Петров с втори авторски албум –„TEN“

Снимка: www.jivkopetrov.com

Мелодичен, фин, притихнал, романтичен… това са само някои от думите, с които може да се охарактеризира новият солов, авторски албум на джаз пианиста Живко Петров. Повече от 20 години той е един от водещите музиканти, с ярка чувствителност. Композитор, изпълнител, аранжор, Живко Петров винаги съумява да привлече към себе си вниманието на слушателя. При това ненатрапчиво, а леко… само с пианото. Джаз пианистът работи с част от най-големите български поп и джаз изпълнители – Лили Иванова, Белослава, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Любо и други. Но винаги намира време и място в душата си за своята музика. Талантът му е неоспорим, а това отново доказва и новият му проект, озаглавен „TEN“ /Десет/. Ще чуем повече от него.



Първият ми солов албум, „After 4“ /След 4/ е моят поклон към големите класически майстори. В „TEN“ представям десет лични истории, изживени от мен през последната година. Усещането ми за него е, че съм 100 % себе си. В този албум музиката е „на кръстопът“ между джаз и поп похватите, като последните две пиеси са изцяло класически. Обичам да се заигравам с музиката, чисто мелодически. Това е водещото в моята философия. „After 4“ е предимно класически като звучене и завършва леко джазирано, всяка пиеса има своето развитие и динамика. А в новият албум „TEN“ е точно обратното. По този начин затварям един кръг. Тук музиката е по-спокойна и се слуша на цяло като едно произведение. Подзаглавието на CDе „The silence in between…“ и имам предвид за тишината между тоновете, между музиката, която е мой приоритет в този албум. Музикантът, който може да улови тишината между звуците, които издава, това е пълното щастие.


В този албум Живко Петров е работил с различни хора, за да се стигне до това, към което се е стремял. Сред тях са Христо Карагьозов – звук, Страцимир Димитров – мастер,  Тина Халкова – снимки и още много други приятели, които са партнирали на Живко за осъществяването на албума „TEN“.

Скоро след излизането му, джазменът го е представил пред тесен кръг ценители. Официалната му премиера ще се състои на 30.08, на „Празници на изкуствата Аполония“. След това Живко Петров ще направи концерти в повече от десет града в страната, за да го промотира. Последният от тях ще бъде в София на 18.12 в НДК – Кино Люмиер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15