Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нов екологичен начин за придвижване в София

От вече близо две години в София се предлага услуга от ново поколение, непозната за нашите географски ширини. Тя осигурява екологичен начин за придвижване в града без отделяне на вредни емисии и без шумово замърсяване. Услугата за споделено пътуване с електромобил не само се утвърди, но стана важна част от градската мобилност.

Идеята за наемане на електромобил е реализирана в Литва през 2016 г. от местен предприемач, а в България е пренесена от компанията, изграждаща зарядната инфраструктура в страната. Според изпълнителния директор Стефан Спасов, инициативата за споделено пътуване представлява дългосрочна инвестиция с иновативен характер.

Наемането на електромобилите е доста лесно, единствено през мобилен телефон с мобилна апликация, налична както за Андроид, така и за iPhone на Apple – обяснява Стефан Спасов. – Изтегля се специално приложение, минава се през няколко елементарни стъпки за регистрация, верификация на документите и самоличността на лицето. Системата автоматично обработва данните и след преминаване на процедурата електромобилът може да бъде нает. В специална апликация се открива къде в близост има кола, прави се резервация, която важи 15 минути. Колата се отключва с телефона. В жабката й са ключовете и документите. Пътуването е без ограничения във времето. След използване на електромобила ключовете и документите се оставят пак в жабката и отново с помощта на телефона, след като бъдат затворени вратите, сесията се приключва. Колата се заключва автоматично и се освобождава за следващия клиент.

Единственото условие, на което трябва да отговаря водачът на електромобила, е да има една година опит като шофьор и валидна шофьорска книжка. Не се изискват предварителни депозити, но според условията за ползване при злонамерени действия се удържат неустойки. Цялата услуга е дигитална и за заплащането й в мобилното приложение се зарежда платежна карта. Без значение е, каква е тя, кредитна или дебитна. Условието е да е Mastercard или Visa. Таксуването е на минута и системата автоматично дебитира съответната сума. Независимо, че услугата се предлага все още само в София, единственото ограничение за пътуване с електромобилите е да бъде в рамките на държавата. Където и да се отиде с него, изискването е да бъде върнат в София и да бъде оставен в позволените за това зони.

Стефан Спасов казва, че компанията е покрила близо 40 процента от територията на София, като в момента разполага с над 200 електромобила от различни модели и различни класове, които са съобразени с изискванията на клиентите. До края на годината се очаква колите да станат над 300.

Събеседникът ни е убеден в преимуществата на услугата за споделено пътуване.

Има много предимства пред това да използвате личния си автомобил – казва Стефан Спасов. – Нямате грижи от гледна точка на застраховка, на паркинг, на гориво. Всичко това, разбира се, е включено в цената на услугата и реално може да ви излезе финансово доста по-изгодно – да ползвате електромобилите ни, вместо да имате личен автомобил, който и самата статистика в световен мащаб показва, че около 90 процента от времето не е в движение и от актив, по-скоро се превръща в пасив.

Oт 10 юли, услугата за споделено пътуване се предлага и в трета европейска държава – Румъния. Имаме много големи амбиции да развием пазара там. Букурещ е милионен град и има голям потенциал. Така че ще хвърлим доста енергия в това да можем да реализираме успешно проекта там. Естествено, гледаме и към други европейски пазари, казва в заключение Стефан Спасов.

Снимки: архив

Още от категорията

Антиправителствените протести продължават и тази вечер

За 35-а поредна вечер антиправителствените протести в столицата продължават.  Импровизираните барикади на възловите кръстовища пред Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и площад „Независимост“ остават. Мотивацията на демонстрантите е..

обновено на 12.08.20 в 20:11

Всеки втори млад българин живее с родителите си

Почти половината млади българи все още живеят с родителите си , показват данните на Евростат за миналата година. Докато у нас 48,8% от хората на възраст между 25 и 34 г. не са напуснали родния си дом, в Дания това не са направили едва 4 на сто, във..

публикувано на 12.08.20 в 14:32

Кабинетът отпусна допълнителни средства в помощ на ученици и студенти

Правителството отпусна 16,5 млн. лв. в подкрепа на 160 училища в цялата страна. Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във фейсбук профила си: „За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от..

публикувано на 12.08.20 в 13:36