Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Творческа атмосфера и вдъхновение на Фестивала за творчески занаяти и изкуства в Царево

За четвърти път южното черноморско градче Царево е домакин на Фестивал за творчески занаяти и изкуства. Произведения на изкуството и множество работилници са се приютили в павилионите в централната градска част. Туристите имат възможност да обогатят лятната си почивка  и да запалят огъня на креативността в сърцата си, като се включат в различни творчески занимания – грънчарство, плъстене на вълна, дърворезба, стъклопис.


Освен познатите занаяти, такива, възникнали в други култури, добиват популярност у нас – преплитането на традициите в глобализирания свят се превръща в начин за тяхното съхранение. Като доказателство на това по време на фестивала в Царево има шатра за рисуване с къна – индийска традиция, но имплементирана в България като в рисунката се вплитат изображения на шевици и други български традиционни символи. Хубава и здравословна храна, приятна музика, позитивно настроение и множество изненади, допълват изживяването.

Занаятът е начин на живот, казва Лъчезар Димитров – организатор на събитието. Проявявайки интерес към даден занаят, човек живее с майстора, наблюдава неговия начин на живот и това, което той сътворява всеки ден с ръцете си – така се учи как да живее. По този начин с открадването на занаята, се „краде“ и начинът на живот.Идеята на фестивала на занаятите е да осъществява връзка между хората и да показва колко много труд и вдъхновение стоят зад предлаганите занаятчийски изделия. Те са връзката между занаятчията и обикновения човек. Когато една индустрия застане между човека и занаятчията, тази връзка се разрушава и това води до обезличаване на продукта. Затова на нашия фестивал има работилници, където всеки може да се докосне до занаятите и да ги осмисли през своя опит. По този начин може да се разпали огън в сърцето на тези хора и един ден някой от тях да стане майстор, за да може традицията да остане жива и да се развива.Аз се занимавам с плъстене на вълна от пет години, като използвам и двете техники
мокро и сухо, – споделя своя опит със занаята Маргарита Чолакова, която по професия е аниматор. Мокрото плъстене се използва повече за изработка на шалове, шапки, дрехи. Много колеги, не само в България, правят и обувки. Аз го използвам за фона на картините си.А сухото плъстене е друг вид техника
със специална игличка с нарези се вплитат едно в друго влакната на вълната. Разликата е, че мокрото е за по-големи повърхности. С игличката е доста по-бавно, много пъти можеш да се убодеш, но пък става красиво.Аз обичам да изработвам играчки от плъст. Вълната има много свойства
тя е антистатична, антиалергична, влагоустойчива, прабългарите са правели дори седла от нея. Това е един прекрасен материал.

Снимки: Екатерина Иванова

Галерия

Още от категорията

Пред фонтана на президентството започна 37 ден на протести

Поредната протестна акция под наслов "Да защитим демокрацията - ден 37" отново събра недоволните срещу властта. Въпреки изявлението на премиера Бойко Борисов, в което обяви намеренията си за свикване на Велико Народно събрание и промяна на..

публикувано на 14.08.20 в 20:15

Българите в чужбина продължават с протестите, въпреки заявката на премиера за „рестарт на държавата“

Политическият шах продължава, става все по-интересно – това е  един от първите коментари, на които попаднахме в социалните мрежи, след изявлението на премиера Бойко Борисов . В него той заяви, че повече от месец, протестиращите не са успели да..

публикувано на 14.08.20 в 16:11

37-ми ден на протести под лозунга "Да защитим демокрацията"

Днес е 37-ият ден на антиправителствените протести в столицата. Блокадите на протестиращите остават на три възлови места - на Орлов мост, в пространството между Министерския съвет и Президентството и пред Софийския университет. С жандармерия около..

обновено на 14.08.20 в 12:06