Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Groovy Jazz - съвместен албум на Димитър Карамфилов и Петър Георгиев

Снимка: личен архив

Китара и контрабас, но не в класика, а в джаз – една добре позната музикална колаборация в световен аспект, но не толкова и на родна сцена. Албумът Groovy Jazz, създаден от двама популярни български джаз инструменталисти, Димитър Карамфилов – контрабас и Петър Георгиев – китара, излезе съвсем скоро на музикалния пазар. Вече има своите почитатели и провокира музикалното общество да се говори за него.

Димитър Карамфилов се занимава с музика от ранна възраст. През 2000 година завършва НМУ „Любомир Пипков“, а през 2006-та – НМА „Панчо Владигеров“. Освен като инструменталист, пет години той е преподавал в катедра „Поп и джаз изкуство“ на НМА. От началото на кариерата си до сега, той е свирил на една сцена с част от най-добрите български джазмени – Милчо Левиев, Живко Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Антони Дончев, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров и други.

През пролетта на 2017-ма представи своя дебютен авторски проект, озаглавен „Екология“. В началото на юли, на джаз фестивала в София „AtoJazz“ джаз, басистът изнесе концерт, на който отново зарадва меломаните с музиката от този солов проект.

Петър Георгиев или Пешо Китарата, както го наричат приятелите, е свирил в различни проекти с певеца Павел Терзийски, Деси Андонова, Harlem Jazz, Chet Baker tribute и други. И той като своя колега Димитър, започва да свири на китара в подрастваща възраст. Продължава обучението си по джаз китара в България и САЩ, и да се учи от най-добрите в областта. Вече има издаден и солов албум, а любовта към джаза и желанието за композиране събира Митко и Пешо в проекта Groovy Jazz. Той съдържа 10 пиеси, част от тях са стандарти, други – техни авторски. Повече ще разберем от двамата музиканта:


С Митко сме приятели и свирим заедно в различни банди през последните 6-7 години активно. Понякога се налагаше да свирим и в заведения без вокал, само китара и контрабас. Аз имах идея за някои парчета как могат да прозвучат по-добре, а Митко беше направил аранжименти на други пиеси. Така съвсем естествено се получи репертоар от любими наши мелодии, няколко авторски пиеси също направихме. Изпълнявахме ги по тези участия и следяхме хората как реагират. Подбрахме кое е най-добре прието и кое на нас най-много ни допада от тези пиеси. Така се появи албумът Groovy Jazz.


Ето и думите на Димитър Карамфилов:

Авторските пиеси са само на Пешо и той ги е създал точно както е определението за groovy jazz. Усеща се хубавата пулсация, насочена към R&B и соул звученето, има и леки карибски мотиви. Като цяло звученето е камерно, имайки предвид двата инструмента. Но на световната джаз сцена има големи имена, които са намерили място на нея точно в тази конфигурация – китара и контрабас. Сред тях са музиканти като Чарлз Хейдън, Пат Матини и други. Малко или много сме се повлияли от тях, особено в стандартите, които сме избрали за този албум.

Освен музикант, Петър Георгиев е и страстен пътешественик. Обича да обикаля по света и винаги с него е китарата. Така там някъде на Карибите се ражда и една от авторските пиеси, включени в този албум, озаглавена  Elmardeaguaverde. Митко добавя бас линията в нея, използва и контрабаса като перкусионен инструмент. GBRagga е другата пиеса, която също е вдъхновена от Карибите. Промоцията на Groovy Jazz беше в столичен клуб, като Атанас Попов – ударни, участва заедно с Митко и Пешо в представянето му.Още от категорията

Време за промяна и новият албум на JPЗ

Независимо дали става дума за композиране,  или аранжиране, джаз пианистът Живко Петров отдавна е създал собствен почерк. Соловите му албуми, съвместните му изяви с други изпълнители, както и с неговото трио JP3, винаги показват голямо музикално..

публикувано на 21.10.20 в 11:15

Тромбонистът Вили Стоянов възражда музиката от 60-те

Велислав Стоянов е един от най-изявените джаз тромбонисти в България през последните години. Създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската..

публикувано на 15.10.20 в 07:35

Почит към Милчо Левиев от Биг бенда на БНР

Новото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020 г. в София Лайф клуб с програма, посветена на забележителния български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев (1937-2019). Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев -..

публикувано на 14.10.20 в 15:22