Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Гела идват гайдари от цял свят за традиционното надсвирване

| обновено на 05.08.19 в 14:50
Снимка: архив

Родопското село Гела ще събере отново майсторите свирачи на каба гайда. Традиционното гайдарско надсвирване ще се проведе в местността Илинденските поляни над селото, в първата събота на август. Всяка година там се стичат хора от цяла България. Посетителите на гайдарското надсвирване винаги са не по-малко от 8000, като в последно време броят им достига до 13 000 хиляди. Фестивалът добива все по-голяма популярност и прераства в международен форум. През годините са регистрирани чуждестранни изпълнители от Япония, Холандия, Унгария, Франция,Великобритания и Шотландия. Най-малкият гайдар, участвал в надсвирването, е 5- годишен, а най-възрастният – на 85 години. Целта на надсвирването е да популяризира автентичния родопски фолклор. И тази година в съпътстващата фестивална програма ще участват певчески, инструментални и танцови състави, групи за народни обичаи и индивидуални изпълнители. За доброто настроение ще допринесат и колоритните надигравания между самодейците, изложенията, демонстрациите на занаяти и народните веселби.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05