Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Национален шампионат по безопасно шофиране за деца и подрастващи ще се проведе в София

Паралелно с „Гран При София“ 2019 – III-ти кръг от Националния шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут /17-18 август/ пред стадион „Георги Аспарухов“ ще се проведе Национален шампионат „Безопасно шофиране“ за деца и подрастващи до 18 г. Съревнованието дава възможност за практическо управление на картинг и автомобил, както и проверка на знанията върху Правилника на движение по пътищата.

Бил съм свидетел на това как дете, прекарало известно време на картинга, започва да има контрол в критични ситуации като дрифт, пързаляне и др.. Когато тези рефлекси се придобият във възрастта до 14-15 години, те остават завинаги, също като при карането на колело. Впоследствие това дете става безопасен участник в движението – обяснява Росен Даскалов, мениджър на „София Кар моторспорт“. – Затова заедно с Българската федерация по картинг предлагаме въвеждане на час по безопасност на движението. Единствено Финландия има въведена такава система децата се обучават от малки и, завършвайки образованието си, те вече са и шофьори. Следвайки този модел, направихме Национален шампионат по безопасно шофиране за деца и юноши, който се проведе в рамките на „Писта Русе“- 2019 през юни. Участниците управляваха картинг в присъствието на инструктор. Имаше наказателни точки, решаваха листовки и след това ги класирахме и наградихме, наравно с професионалните пилоти, участващи в „Гран при – Русе“.

Създаването на състезателна среда, единствено може да мотивира подрастващите да се занимават с безопасно шофиране и да бъдат отговорни участници в движението, категоричен е Росен Даскалов. Затова освен центрове в по- големите градове, ще бъдат създадени и мобилни такива, които да обикалят по-малките населени места, за да може поне два пъти в годината да се провежда съревнование по безопасно шофиране във всички области на страната.

Част от кампанията е и „Мисия нула“ (MISSIONZERO), която вече дава конкретни резултати в някои държави:

Борим се броят на жертвите на пътя да бъде сведен до нула – обяснява Руслан Баждеков от Института по пътна безопасност. – По тази система работят много държави от ЕС, но там е станало със силен обществен натиск, тоест, самото общество осъзнава нуждата от мерки и постепенно принуждава управляващите да ги предприемат. Там всеки един километър от пътната мрежа се изследва от неправителствени организации, както и от държавни институции. За миналата година Финландия има един загинал в пътно транспортно произшествие и той се оказа чужденец. Виждате, че „Мисия нула“ дава резултат. В Швеция жертвите са под десет, а във Великобритания са няколко десетки. По броя на загиналите на пътя България е първо място в ЕС, изместихме дори Румъния. За да се постигне „Мисия нула“, трябва да се оправят пътищата и маркировките у нас, защото пътната среда е най-важното нещо. В държавите, в които има „Мисия нула“ всеки тежък или среден инцидент се проверява и се преценява кой носи отговорността. Ако сервизът с некачествения си ремонт е предизвикал катастрофата, той поема санкцията. Ако причина са пътните условия, то отговорността се носи от държавата. Ако обаче, става дума за човешка грешка, тогава се търси сметка на школата, подготвила съответния водач.

„Овладей пътя“ е още една инициатива от кампанията за безопасно шофиране. Водачи на МПС, които вече притежават свидетелство за управление, ще имат възможност да усъвършенстват уменията си зад волана с обучение по безопасно шофиране, проведено от професионални инструктори. Ще се запознаят с основните правила за поведение на пътя, физични закони, а в практическите упражнения ще бъдат поставени в изкуствено създадени рискови ситуации, които трябва да овладеят.Кулминация на кампанията ще бъде зрелищно дрифт шоу на професионалните пилоти от „Мирафиори тийм“.

Снимки: архив

Още от категорията

Антиправителствените протести продължават и тази вечер

За 35-а поредна вечер антиправителствените протести в столицата продължават.  Импровизираните барикади на възловите кръстовища пред Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и площад „Независимост“ остават. Мотивацията на демонстрантите е..

обновено на 12.08.20 в 20:11

Всеки втори млад българин живее с родителите си

Почти половината млади българи все още живеят с родителите си , показват данните на Евростат за миналата година. Докато у нас 48,8% от хората на възраст между 25 и 34 г. не са напуснали родния си дом, в Дания това не са направили едва 4 на сто, във..

публикувано на 12.08.20 в 14:32

Кабинетът отпусна допълнителни средства в помощ на ученици и студенти

Правителството отпусна 16,5 млн. лв. в подкрепа на 160 училища в цялата страна. Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във фейсбук профила си: „За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от..

публикувано на 12.08.20 в 13:36