"Свинската криза“ - заплаха за трапезата и за българската икономика

Снимка: babh.government.bg

В България в момента вилнее вълна от африканска свинска чума, срещу която няма лекарство и която е силно заразна както за домашно и промишлено отглежданите, така и за дивите прасета. Единственото спасение е унищожаването на болните животни и строги мерки за предотвратяване разпространението на заразата. Според премиера Бойко Борисов заболяването е дошло от север – от Румъния заедно с туристите и глиганите, които набързо направената ограда по сухопътната граница със северната съседка не е успяла да спре. Затова и епидемията се разрази най-напред и в най-големи мащаби в Северна България, където се наложи да бъдат унищожени над 100 000 животни в големите ферми и още стотици в задните дворове на дребни фермери и обикновени селяни, които гледат по едно –две прасета за лични нужди. Мнозина яростно се противопоставяха на унищожаването на техните животни и дори блокираха пътища, но това не предотврати умъртвяването.

Статистиката сочи, че броят на свинете в страната надвишава 800 000, което означава, че вече над 12 % от тях бяха ликвидирани заради африканската чума. Тази бройка постоянно расте, тъй като заразата се разпространява изключително бързо, вече прекоси Балкана и достигна Южна България и никой не може да каже кога и къде ще бъдат открити нови огнища на зараза. Под ножа ще трябва да минат по най-оптимистични оценки още поне 50 000 прасета. Щетите от това масово умъртвяване са големи, някои говорят за загуби от порядъка на няколко стотин млн. евро и 25 000 работни места в следващата една година.

Много упреци бяха отправени и от Брюксел, и от политическата опозиция в страната срещу правителствените мерки за овладяване на „свинската криза“. На някои места беше въведено извънредно положение, бяха обявени забранени зони, наложи се да се търси помощта на армията и на военна полиция за охрана на свинските индустриални ферми. Потърсена беше и помощ от ЕС, който обеща 14 млн. евро помощи за компенсиране на загубите на свинските индустриални ферми, като не се изключва възможността да бъде поискана допълнителна помощ. Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че целта е заразата да бъде овладяна до края на есента.

В края на септември в България предстои одит от Европейската комисия  по мерките, които държавата прилага за справяне с чумата по свинете, от който зависи финансовата подкрепа за прилаганите действия. България ще настоява за промяна, която да позволи компенсиране и на дребните стопани, чиито прасетата не са били регистрирани. На тях засега е обещана единствено помощ в размер на 150 евро за дезинфектиране на кочините, независимо колко животни притежават.

Свинското месо заема основно място в менюто на българите, които сега не знаят какво да правят – дали да купуват и да консумират свинско, което дори и заразено с африканска чума според ветеринарните и медицинските власти не било опасно за хората, когато е преминало през термична обработка. Мнозина вече не слагат от това месо на трапезата си и месарите регистрират стремителен спад на продажбите. От друга страна, ликвидирането на голяма част от свинете в България, което се очаква да достигне до около 20%, по всяка вероятност ще предизвика недостиг на пазара и ще се наложи внос. Опасенията са, че вносното свинско ще струва много по-скъпо от българското и че цените на най-популярното и достъпно месо ще скочат с поне 50%. „Свински Чернобил“, написаха някои медии по повод катастрофата с африканската чума по свинете. Може и да звучи пресилено, но наистина ситуацията е трагична за фермерите, за месарската и колбасарска индустрия, за потребителите и за цял един сектор от селското стопанство.

Още от категорията

Миналата седмица руският президент Владимир Путин отправи остри обвинения към България, че бави съзнателно строителството „Турски поток“ под чужд натиск

Ново напрежение в българо-руските газови отношения

На българо-руските газови проекти не им върви от доста време, а сега е на път да се провали и последният от тях – „Турски поток“, който трябваше да влезе в действие догодина. Преди него, през 2014 г., пропадна гигантският проект „Южен Поток“ ,..

публикувано на 09.12.19 в 11:21

За да бъдеш успешен мениджър, трябва да имаш добър екип и умението да ги изслушваш

Денят, в който почитаме паметта на Св. Николай Чудотворец /6.12/ е и професионален празник на банкерите, чиито покровител е светецът. Според легендата, преди да бъде канонизиран, роденият в Мала Азия светия, живеел като лихвар и помагал на бедните,..

публикувано на 06.12.19 в 12:37

Комисията за финансов надзор представи за обществено обсъждане нов проект на „Бонус-малус“

Застраховката "Гражданска отговорност" в България може да поскъпне до 4 пъти с новата система „Бонус-малус“. Това предвижда новият законопроект на Комисията за финансов надзор /КФН/, представен на обществено обсъждане. Застрахователната премия ще се..

публикувано на 28.11.19 в 11:41