Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четем ли се с Албания?

Преводачката Милена Селими представя българската литература в Албания

Милена Селими (вляво) по време на представянето и дискусията „Четем ли се с Албания” в Къщата за литература и превод с модератор доц. д-р Русана Бейлери от СУ

Албанската преводачка на българска литература Милена Селими беше резидент на Къщата за литература и превод на фондация „Следваща страница“, която развива културни програми и проекти в областта на книгата, четенето и преводите. В продължение на един месец тя работи по превода на албански език на "Физика на тъгата" на Георги Господинов, като се възползва от възможността да се среща и обсъжда текста с автора, да контактува с други колеги, приятели и съмишленици в София.

Очаква се „Физика на тъгата” да бъде публикувана през ноември месец в Тирана – каза Милена Селими пред Радио България. Мислим да направим представяне на книгата с участието на Георги Господинов. Аз много се надявам, че той ще присъства на Панаира на книгата в Тирана. Това ще бъде много интересно не само за албанския читател, но и за самия него като автор, защото ще има още една страна, в която читателят ще се запознае с „Физика на тъгата”.

Милена Селими е перфектният медиатор между двете „малки” литератури – албанската и българската. И това е така, защото и двата езика за нея са родни.

В къщата за литература и превод мога да кажа, че още от началото бях у дома си. Казвам това, защото майка ми е българка и затова и аз съм българка. Родена съм в Тирана, но корените ми са в България, разказва преводачката. Янка Селими е родена в Добрич, следва в Москва, където се среща с бащата на Милена – хореографа Скъндер Селими, основоположник на албанската балетна школа, една красива любовна история, която продължава в Тирана. Вече повече от 60 години Янка Селими пази и поддържа връзка с България, работила е като преводач в българската секция на Радио Тирана, впоследствие след 1990 година - след падането на затворения комунистически режим в Албания, нейният принос чрез преводи става по-голям, тъй като вече има възможността свободно да избира онова, което превежда. Георги Господинов не е непознат за албанския читател. Неговият „Естествен роман” може да се прочете на албански в превод на Янка Селими, а Милена се гордее с това, че на 84 годишна възраст майка й продължава активно да работи, само преди година е публикувана последната преведена от нея книга – от италиански език.

Самата Милена Селими завършва албански език и литература в Тирана и специализира Журналистика и медии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дълги години работи в Радио Тирана, главен редактор е в списанията Kult, Jeta и ABC, а също и кореспондент на BBC. Авторка е на много сценарии за театрални пиеси за деца. От 2013 г. работи като съветник в Министерството на културата на Албания. Милена Селими превежда от български, италиански, македонски, сръбски и хърватски език, публикувала е свой роман и стихосбирка. Активен участник е във  форуми и панели за литература журналистика, превод и драматургия на европейската мрежа за литертура и книги Традуки (Traduki). Постоянно контактува със свои колеги на Балканите и с преводите си е важна част от междукултурния диалог в региона. Аз имах среща и с драматурга Елин Рахнев – продължи Милена Селими – и това също беше важна среща за мен, защото театралното му произведение „Боб”, преведено от мен, ще бъде поставено на албанска сцена до края на годината. Надявам се авторът да участва при представянето.

Снимки: npage.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37