Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК с благотворителна кампания в помощ на деца, пострадали при катастрофи

Снимка: bnr.bg

От началото на настоящата година до месец юни са регистрирани 2896 произшествия с 254 загинали и 3653 ранени, сочи статистиката на Пътна полиция. Причините за това, най-често са свързани с човешки грешки, предизвикани от прибързани и недобре обмислени действия, или от умора. Нерядко, неволни жертви на тези грешки, стават и децата. 1132 са ранените, а 35 - загиналите само за изминалата 2018 г.

Не бих искала да коментирам цифрите, защото, колкото повече говорим за броя на загиналите и ранените, сякаш забравяме да кажем, че това може и да не се случва, ако децата се възпитават отрано как да участват в пътното движение - заяви в интервю за Радио България зам.-генералният директор на Българския червен кръст /БЧК/ Надежда Тодоровска. По думите ѝ, това касае възрастните, тъй като едно дете невинаги може да прецени самòдадената ситуация, но може да повтаря онова, което вижда от възрастните около себе си.

В тясно сътрудничество с Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Съюз на българските автомобилисти и др. БЧК периодично организира уроци по пътна безопасност и първа помощ, викторини за правилата на пътното движение, състезания за майсторско управление на велосипед и др.


Загрижени за живота на българските деца, партньорите провеждат два пъти в годината и благотворителни кампании. Набраните средства постъпват в специален фонд за осигуряване на финансова подкрепа за лечение и рехабилитация на деца, които вследствие на пътна злополука са получили различни по степен увреждания. По данни на БЧК от създаването на Фонда през 2005 г. досега са предоставени 441 177 лв. за подпомагане на семействата на деца, пострадали от пътнотранспортни произшествия, от цялата страна.

Всеки, който желае да подкрепи кампанията, може да го стори с СМС на стойност 1 лев за Националния дарителски фонд на БЧК. Кой има право да получи помощ от него, научаваме от Надежда Тодоровска:

Той е само за деца и се кандидатства с официална молба към БЧК. Такива покани, получават децата, които са пострадали в съответното полугодие от годината. От създаването на фонда през 2005 година, ние сме подпомогнали 757 деца и техните семейства. В същото време, през тази година, в началото на месец юни, ние осигурихме средства за 23 деца, пострадали при ПТП. За голямо съжаление прави впечатление, че уврежданията, които получават децата при катастрофи са все по-тежки. Това съответно води и до по-дълъг период, нужен за физическото им възстановяване. Психическата травма обаче, може да трае много повече време.

Настоящата кампания, под мотото „Бъди с нас! Заедно можем повече!“, продължава до 31 октомври, а събраните средства ще бъдат дарени на нуждаещите се семейства в навечерието на Коледните празници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35