Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съби Атипов: Емигрантите ще се завърнат, когато България догони по-развитите страни

Български емигранти в Испания успяват със свои средства и усилия да отворят в северната част на страната (главно в областта Навара) четири училища, за да могат децата им да изучават майчиния си език и да не губят корените си в родината. В основата на благородната инициатива стои Съби Атипов от село Кочан, община Сатовча – от двайсет години емигрант в Испания и дългогодишен председател на българската асоциация “Орфей БГ”.

Асоциация “Орфей БГ” е създадена през 2007 г. с цел да подпомага българската общност в испанския град Памплона, област Навара – разказва той. – Освен с неделните български училища, ние се занимаваме и с културна дейност – имаме фолклорни групи, както и футболен отбор. Също така, често посещаваме местни празници и представляваме България с нашите народни песни и танци, със занаятите и типичните ни изделия и продукти. Тази дейност ни сплоти, защото имахме едни и същи нужди, бяхме изправени пред едни и същи проблеми и препятствия. И ги преодолявахме обединени и заедно така беше по-лесно за всички ни.

Неделните училища, отворени с дружните усилия на 7-те хиляди наши сънародници в областта и подпомагани от българското Министерство на образованието и науката, се намират в Памплона, Тафая, Витория и Тудела. Всеки уикенд над четиристотин деца на емигранти се учат в тях на български език и литература, на история и география с помощта на професионални български учители също емигрирали в търсене на по-добър живот.

Българските семейства имат голям проблем, тъй като децата им прекарват целия ден в испанското училище и едва по няколко часа със своите родители – признава председателят на “Орфей БГ”. – Затова и българският език за тези деца се превръща във втори и дори трети език, понеже на английския или на друг чужд език също се отделят много часове в училище. И само когато се приберат вкъщи, децата общуват на български със своите родители, братя и сестри. Така че за нас беше голяма цел и предизвикателство да основем неделните училища, за да може те да бъдат в среда, в която всички говорят, четат и пишат на български език.Българчетата учат за родината ни не само в класната стая, но и чрез празниците, които се отбелязват тържествено от общността. Наскоро всички те участваха в първия събор на българите в Памплона.

Поставихме началото на първия български събор в Памплона, защото досега не сме имали изяви с подобен мащаб – разказва Съби Атипов. – В навечерието на събитието бяхме официално посрещнати в кметството на града.На следващия ден пък направихме дефиле по улиците на старата част на Памплона с български знамена, гайди и тъпани, след което част от участниците се представиха и на сцената.Така в продължение на целия ден в града имаше изпълнение на български народни певци и танцови състави. Повечето от тях бяха от Испания, но имаше и музиканти, дошли от Родопите, от Гоце Делчев
.В Испания живее и работи една от най-многобройните български общности зад граница. Членовете й заемат място в цялата социална структура на страната – адвокати, инженери, лекари, работници в различни браншове строители, сервитьори, чистачи по домовете. При какви условия обаче емигрантите биха се завърнали у нас?

Това, което имат българите в Испания, на първо място, е спокойствието – отговаря Съби Атипов. – Тук с една нормална работа можеш да си позволиш абсолютно всичко и да водиш нормален начин на живот. Здравното обслужване е на високо ниво. Виждаш и за какво се харчат данъците ти. И всичко това те кара да се чувстваш доволен, защото средствата ти не са отишли напразно – те са влезли в образованието, в здравеопазването, в улиците, в новите пътища и т.н. Що се отнася до това при какви условия бихме се завърнали, това е въпрос на приоритети за всяко отделно семейство. Но казано в общ план, страната ни трябва да догони по-развитите европейски държави в абсолютно всички сфери. А дотогава ние, емигрантите, макар и далече от родината, винаги ще носим България в сърцата си.

Снимки: личен архив

Още от категорията

Антиправителствените протести продължават и тази вечер

За 35-а поредна вечер антиправителствените протести в столицата продължават.  Импровизираните барикади на възловите кръстовища пред Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и площад „Независимост“ остават. Мотивацията на демонстрантите е..

обновено на 12.08.20 в 20:11

Всеки втори млад българин живее с родителите си

Почти половината млади българи все още живеят с родителите си , показват данните на Евростат за миналата година. Докато у нас 48,8% от хората на възраст между 25 и 34 г. не са напуснали родния си дом, в Дания това не са направили едва 4 на сто, във..

публикувано на 12.08.20 в 14:32

Кабинетът отпусна допълнителни средства в помощ на ученици и студенти

Правителството отпусна 16,5 млн. лв. в подкрепа на 160 училища в цялата страна. Премиерът Бойко Борисов съобщи решението във фейсбук профила си: „За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от..

публикувано на 12.08.20 в 13:36