Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание „Изживей България“ черпи вдъхновение от българските традиции

4
Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”

Предстои да излезе от печат вторият брой за 2019 година на списание „Изживей България“. Темата на броя са шевиците, дава информация в аванс издателят д-р Светлана Радева. Самата тя е омагьосана от красотата на родните бродерии, благодарение на своята баба, която слага иглата в ръцете ѝ още на четири годишна възраст. Акцент в броя ще бъдат схеми на шевици, изработени от Маша Казанджиева. Коя е тя?

Хърватка, работила преди близо век в Кюстендил, тя е жена с изключителен принос към българската традиционна култура, но за съжаление в момента е известна на шепа хора в България. Схемите са 27 на брой, подходящи са за бродиране. За всяка една има описание от кой край на България е и с какви конци е работена. Маша Казанджиева е немски възпитаник и основната част от работите ѝ са отпечатани в Германия, дори частите от албума, който ние представяме, са публикувани в Берлин. Специално държа да подчертая, че материалът се случва със съдействието на Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Какво още е известно за Маша Казанджиева и нейния принос към опазването на българската шевица?

След старателно ровене в каталозите на библиотеките, единствената информация, която намерих за нея е в един годишник на Девическата гимназия в Кюстендил от 1911-12 г. По това време тя е била учителка в девическата прогимназия в града, преподавала е немски език и на момичета от 7-ми клас в гимназията. Пише, че има висше образование по рисуване и че е родом от Хърватия. Ясно е, че пристига през 1908 година в Кюстендил, след като се омъжва за местен гражданин.


През 1912 година Маша Казанджиева предоставя ръчно изработен албум с български шевици за одобрение в Министерството на просвещението, но той е загубен. Тя прави втори, от който до нас са достигнали два екземпляра. Те са изключително подходящи за всеки, който обича бродерията. Дори начинаещият много добре ще се ориентира във везбените техники и цветовете. Това са осем листа, на чиято лицева страна е цветната рисунка върху карирана хартия, представяща специфични бодове - някои типични за България, други – характерни за Самоковския регион, подобно на един контурен бод, който се среща само там. Общо 55 са представените схеми в албума, като за всяка пише от коя част на облеклото е – ръкав, пола, пазва. Лично за мен този албум е изключително ценен и от гледна точка на периода, в който е създаден. Това е време на голямо разместване на населението в България и Маша Казанджиева прави моментна снимка – какво се носи в кюстендилско, в самоковско и в района на Банско и Разлог.

На корицата на новия брой на сп. „Изживей България“ ще видим ансамбъла за народни песни и танци “Пазарджик”, създаден през 1962 година. Иванка Паунова диригент на хора, представя традиционни кулинарни рецепти от Пазарджишкия край „илязник“ /десерт с тиква, прясно мляко, яйца и захар/, никулденски шаран с кисело зеле и др. Георги Андреев, главен диригент на Ансамбъл „Филип Кутев“, прави интересен коментар за връзката между оръжията и музиката, но няма да издавам, за да прочетете списанието, загатва Светлана Радева:

Ансамбъл „Филип Кутев“
В броя представяме акад. Венко Александров един от водещите български анестезиолози и в същото време човек, изкушен от писането, тълкуващ народните песни.

Нов поглед към ракията с колоритни вицове за българската високоградусова напитка предлага доц. д-р Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив. Обръщаме внимание и към друга традиционна за българина напитка - бозата, която доскоро е правена по съвсем старинен начин в Радомирско. Пускаме и материал за библиотеката в Търговище, която отбеляза 60 години от създаването си.

Списанието се списва на български и английски език и стига до своите читатели по света в електронен вариант, и на хартиен носител - в България.

За да стигнем до по-качествено разпространение на списанието, обявяваме промоционален абонамент*, при който на цената на четири книжки – 19.96 лева, нашите читатели получават като бонус и двете книжки от миналата година. В тази цена е включена и доставката до всяка точка на България. Подобно е положението и с електронното издание.

* За абонамент – банков превод по сметките на списанието: BG90UNCR70001523289554 BIC: UNCRBGSF

За справки: тел. 0894360345 и 0887320239

и e-mail: radeva_66@abv.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Илияна Йотова

Новият служебен кабинет не е на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че и към новото служебно правителство ще бъдат отправени обвинения в политическа употреба. Го рица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер “ Този служебен кабинет не е на президента. Време е да се..

публикувано на 10.08.24 в 10:27
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02