Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Левски очаква любителите на пълнената чушка на кулинарен фестивал

Пълнената чушка е традиционно ястие в България. В близките дни предстои първият фестивал, посветен на това специално блюдо, който се очаква да бъде забавен и вкусен.

Фестивалът на пълнената чушка ще събере на 31 август жителите и гостите на град Левски, за да опитат традиционното ястие, без което не минава нито един местен панаир, събор, семеен празник. Затова и организаторите от общината и читалището са решили да “институциализират” пълнената чушка, превръщайки я в марка на своя фестивал.

Когато се замислихме какъв кулинарен фестивал да си направим за удоволствие на гражданите и на гостите, нямахме големи колебания, защото пълнената чушка е синонимът на нашия панаир – казва кметицата Любка Александрова. – С други думи, не си бил на панаир в Левски, ако не си опитал пълнените чушки на местните домакини. Така че Фестивалът на пълнената чушка ще съпътства веселото настроение в града в края на август. И всъщност заглавието на фестивала “Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” обяснява всичко.

Пълнената чушка в левченския край задължително е червена и печена – останалото са семейни тайни, предавани от майка на дъщеря за ароматно, сочно и пикантно ястие.



Дълголетна е историята на пълнената чушка – не само в града, но и в района, защото тя присъства в менюто по селските събори в различни форми и вариации
– добавя кметицата. – Нашият фестивал ще се опита да фокусира в себе си и съвременност, и традиции, обявявайки съревнование за най-автентична и за най-уникална рецепта и всеки ще може да представи своето виждане за пълнената чушка. Стандартната рецепта е кайма, ориз и магията на подправките, които са различни за всяко семейство. Има и най-различни вариации– включително пълнена чушка с булгур и месо. Така че ще очакваме да бъдем изненадани, тъй като колкото домакинства има в околността, толкова са и рецептите за пълнени чушки.



Освен че ще се запознаят с многообразието на пълнените чушки, гостите на фестивала ще се забавляват с разнообразни дейности – децата ще търсят къде е скрита малката златна чушка, а възрастните ще мерят сили в изтърбушването и в пълненето на зеленчука. Арбитър във всички категории кулинарни борби ще бъде Катерина Евро, за която казват, че е най-добрата готвачка сред актьорите.


И тъй като фестивалът ще се проведе в рамките на традиционния панаир, очаква се градът да събере левченлии от близо и далеч. Където и да се намират по света, те не пропускат празника, уверява Любка Александрова.

Магията на празника придава нов колорит, защото фокусира в себе си много емоции, събира много приятели и близки хора. И понеже се захранва от споделената любов, тя е най-хубавата подправка на пълнената чушка в панаирните дни. Изобщо хората имат нужда да бъдат заедно и да се чувстват част от традицията на местата, където са родени. А този е начинът да ги приобщаваме и да учим децата на същите обичаи. Радвам се, че намерихме формулата и се надявам покрай фестивала да установим хубава традиция, за да може всяка година да обменяме рецепти и най-вече добро настроение.

За него ще се грижат и музикантите в четирите дни на панаира – рапарът Ицо Хазарта с “Ъпсурт”, групите “Диана експрес” и “Тоника СВ” и фолк певицата Рени. Но тъй като акцентът ще падне върху пълнената чушка, нито един гостенин няма да остане гладен – за да има сили накрая да изпее химна на фестивала “Цонке, ле, чушка червена”.

Снимки: oblevski.com и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

За България е въпрос на нюанси, кой ще е новия президент в Белия дом

На въпроса на „Нова ТВ“ има ли разлика за България дали президент ще стане Доналд Тръмп или Джо Байдън българският посланик в САЩ Георги Панайотов отговори, че разликата е в нюансите. „Това е много важен въпрос. Разлика за България някаква..

публикувано на 20.07.24 в 11:29