Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 септември – датата, която продължава да разделя българите

Снимка: архив

На 9 септември се навършват 75 години от едно събитие, което остава в българската история като преломен момент между два коренно различни обществени строя, краят на Царство България и началото на Народна Република България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август 1944, България все още е съюзник на Нацистка Германия. Под заплаха от военни действия от страна на СССР, България скъсва отношенията си с Третия райх, опитвайки се да запази суверенитета си. Въпреки тези усилия, в нощта срещу 9 септември 1944 г., българското правителство, в което са привлечени няколко демократични партии, е свалено. С помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия, начело на страната застава правителство на Отечествения фронт, оглавено от Кимон Георгиев. Така България попада в съветската сфера на влияние и поема по пътя на социалистическото развитие. В месеците до края на 1944 г. следва вълна на саморазправа с неудобните без съд и присъда, до сформирането на т.нар. Народен съд. Данните за броя на убитите през този период, според различни източници варират между 15 000 и 40 000 души. Само за четири месеца Народният съд издава 9 550 присъди, от които 2 730 смъртни и 305 доживотни. Сред осъдените като врагове на народа са министри, депутати, генерали, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители. Тези кървави събития имат и своя предистория, когато по силата на Закона за защита държавата в сила от януари 1924 до октомври 1944 г., безследно изчезват в масови гробове именити писатели, журналисти и обществени фигури като Гео Милев и Йосиф Хербст, а поетът Никола Вапцаров е разстрелян.

Историята, свързана с периода около Втората световна война остава болезнена тема за българите, които не могат да забравят разказите на своите близки, живели именно в тези години. От една страна са архивните документи на тоталитарния режим от недалечното минало, от друга свидетелствата за мрачни репресии и саморазправа с противниците на управляващите преди и след 1944-та.

Допреди тридесет години, датата 9 септември 1944 г. се свързваше с победата над хитлеро-фашизма, премахването на капиталистически строй и изграждането на едно социално справедливо общество. След 10 ноември 1989 г. обаче, когато България отхвърля тоталитарния режим като форма на управление и сменя курса на политическото си развитие, официалната  българска позиция определя този ден като „военен преврат“, довел до ликвидирането на демокрацията в страната ни.

Затова и официалната българска позиция, изразена наскоро от МВнР по този въпрос е, че „9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век“. Повод за това изявление е организираната на 9 септември от Посолството на Руската федерация изложба „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. В тази връзка Външно министерство посъветва руското посолство „да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България“ и определи това като „намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни“. Ответната реакция от руска страна беше, че изложбата има за цел да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища и „няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили“.

Интерпретацията на всички тези събития не е еднозначна и затова следва този период от историята да бъде разглеждан заедно с причинно-следствените връзки, довели до него. А до обективното тълкуване на съвременната история ще бъдем далече, докато в колективната памет на българина тези събития имат различен знак.

Това, с което всички са съгласни е, че случилото се през втората половина на 40-те години от миналия век коренно променя развитието на съвременното българско общество и най-вероятно ще продължи да оказва влияние и в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сградата на Българска Академия на науките

Академиите на науките на Куба и България обединяват сили в решаването на глобални проблеми

Тази събота, 12 октомври, Българската академия на науките тържествено отбеляза 155-ата годишнина от основаването си с официален прием и концерт в Софийската опера и балет. Именно този специален случай, както и 64-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 15.10.24 в 15:25
Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47
Атанас Запрянов

Разбилият се учебно-боен самолет L-39 е бил технически изправен

Комисията, която разследва авиокатастрофата, при която на 13 септември се разби на земята учебно-боен самолен L-39 в Граф Игнатиево, не откри преки грешки в организацията на полета. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на..

публикувано на 15.10.24 в 10:36