Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнеш на нуждаещ се, не те прави свръхчовек, но ти носи удовлетворение

Деян Янков

Индустриализацията и урбанизацията на все по-обширни територии са едни от най-обективните показатели за развитието на един град или държава. Наред с позитивите обаче, разрастването им води със себе си и негативи, срещу които уж няма как да се борим или е по-добре друг да го стори вместо нас. Показателно е отношението ни към отпадъците, които изхвърляме всеки ден, без да се замисляме, че част от тях могат да бъдат рециклирани. Оправдаваме подобно поведение с факта, че живеем в консуматорско общество, в което желанието да притежаваме повече и по-нови неща взема връх, а в резултат оставяме след себе си все повече отпадъци, унищожаващи природните ресурси.

С ясното съзнание, че свръх консумацията няма как да бъде спряна, скулпторът Любомир Мишонов насочва вниманието към по-рационалното използване на закупените от нас продукти. Прави го по един нетрадиционен начин като създава копие на световноизвестната Статуя на свободата, изградено от всевъзможни пластмасови опаковки. За разлика от оригинала в Ню Йорк, чийто скъсани окови символизират премахването на робството, тези на статуята в София, са знак за скъсаната връзка с реалността. Разликите между двете не свършват дотук, защото вместо факел, символизиращ напредъка на обществото, статуята на Мишонов държи мобилен телефон, а на мястото на американската конституция виждаме плочка с надпис „Черен петък“.



Локацията на творбата не е избрана случайно. Тъй като целта на автора е да покаже истинското лице на упадъка, до който е достигнало съвременното общество, произведението, наречено „Статуя на Великото потребление“, се намира на покрива на един младежки център, където успява да провокира голям интерес и дискусии сред посетителите. Собственикът на мястото фондация „Тротоара“, има амбицията да вдъхновява младите хора за реализиране на лични идеи, да изграждат свои ценности и да станат активна част от промяната, за която всички мечтаем. И макар сградата в момента да е в ремонт, амбицията на Деян Янков и екипа му е да организират традиционния за фондацията „TRAP фестивал“ в края на годината.

Тазгодишното издание е трето поред и в него освен да се забавляваме, искаме да ангажираме учениците в различни доброволчески дейности -казва Деян Янков, основател на фондация „Тротоара“, и допълва: Само през миналата година, те бяха 150, а посетителите над 1000. Получава се едно интересно събитие, което обединява всички наши дейности – рециклирането, изкуствата, музиката, танците и се превръща в един незабравим празник. Междувременно в момента провеждаме гейминг турнир по „League of Legends“,чийто финал ще е на 7 и 8 декември по време на TRAPFestival. Това е отборна игра, в която всеки тим има свои задачи, задължения и позиции. Изисква се да имат и стратегия, а отборното мислене е особено важно както за играта, така и за начина на мислене на човека. Условие за участие в този турнир е минималният успех от предходната учебна година на кандидата да е 4.00. По този начин, както и с наградния фонд от 3000 лева, искаме да покажем на учениците, че успехът има значение за някои неща, в които могат да се включат. Записаните отбори са 18, които ще се състезават в две фази – групова и директни елиминации.

След реконструкцията, Центърът ще разполага с репетиционна, звукозаписно студио, зала за танци и работилницата за рециклиране и ще продължи да развива своите каузи, свързани с по-доброто настояще и бъдеще за обществото. Една от програмите, по които работят се нарича „Доброволци в действие“, но според Деян, доброволчеството все още е твърде слабо развито у нас. Затова Янков съветва учениците от Центъра да помагат на нуждаещите се, макар и непознати, защото това не те прави свръхчовек, но носи удовлетворение.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Без тържествена заря на възпоменателния събор на Петрова нива заради опасност от пожари

Тържествената заря проверка за Националния възпоменателен събор, който ще се проведе утре в местността Петрова нива, се отменя със заповед на кмета на общината Илиян Янчев. Причина за решението са продължаващата суша и високите температури – предпоставка..

публикувано на 16.08.24 в 12:33

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33