Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Старите рибарски истории и традиции привличат туристи по Българското Черноморие

Снимка: Радио Бургас

Опитни плетачи на мрежи ще разказват истории за живота и труда на хората в старите рибарски селища, част от които са добре запазени по крайбрежието. По идея на бургазлии, които искат да запазят жив този стар занаят, през следващия летен сезон в истинска атракция за туристите ще се превърне рибарското селище Ченгене скеле. Разположено на 15-тина километра от Бургас, в красивия Цигански залив, селището предлага досег до романтиката на рибарската професия и борбата на човека с морската стихия. Там се намира и една от запазените конструкции от мрежи в морето, издигната на около 20 м. над морската повърхност. Рибарското съсловие с носталгия си спомня как денонощно са имали улов на разнообразни видове черноморска риба. Днес, много от тях са безвъзвратно изчезнали, а рибарските селища се превръщат в романтични места, предлагащи храни и напитки на туристите.


Още от категорията

"Фестивал на хвърчилата" в Бургас приветства лятото

"Странджа не е като другите планини. Ако на други места можем лесно да изпаднем в ситуация на опасност, то в Странджа отиваме да се учим и съзерцаваме природата. В Странджа движението сред природата е истинска наслада и почивка" – така Владимир Димитров..

публикувано на 13.05.22 в 11:09

Свобода, благородство, отдаденост – скритите в с. Петрич символи на героите

В края на април и началото на май ние, българитe, си припомняме за удивителния порив към свобода на героите от Априлското въстание . Много пъти сме говорили за делото на априлци през 1876 г. и дори ни се струва, че тази тема вече не крие изненади...

публикувано на 12.05.22 в 14:16

Къмпинг туризмът е все по-предпочитан в България

От началото на епидемията несигурната ситуация и постоянно променящите се мерки принудиха хората да търсят нови начини за почивка – далеч от тълпите и по-близо до природата . Така на преден план излезе къмпинг туризмът. Като форма на..

публикувано на 26.04.22 в 10:59