Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музикално (и успешно) лято за децата от НМУ „Любомир Пипков“

Снимка: stolica.bg

Всеки, който се занимава с музикално изкуство, още първите години разбира, че то е любов, призвание, но и много труд. За да предадеш смисъла и красотата, които „виждаш“ със сърцето си, се изискват технически умения. А тях трябва да поддържаш постоянно, всеки ден и без компромис. Затова и ваканциите често са време за сериозна работа. За учениците от НМУ „Любомир Пипков“ лятото донесе десетки награди от международни конкурси, които продължават „да валят“. Дори, подготвяйки този текст, се наложи „в движение“ да добавим още имена на млади лауреати, а списъкът все така е непълен. Преди дни, на международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич (INTERNATIONAL YOUTH MUSIC COMPETITION “HOPES, TALENTS, MASTERS” ), в раздела за млади пианисти, Марио Бобоцов (17 г., ученик на Милка Митева) получи първа награда, с втора беше отличен Ангел Ялъчков (14 г., ученик на Александър Василенко). В същия конкурс гран при получи цигуларката Лора Маркова (16 г., ученичка на Благородна Танева), а възпитаници на училището взеха първи награди и при цигуларите и виолистите. Своеобразен шампион по отличия е 13-годишната Марина Мравова.


За нея, както и за други свои ученици разказва Антонина Бонева – известна наша пианистка и преподавател в НМУ „Любомир Пипков“:


За разлика от останалите деца, които се радват на ваканцията, за голяма част от нашите ученици лятото е време за концерти и конкурси. Марина Мравова тази учебна година завоюва общо осем награди. Сред тях и първа награда на Grand Prize Virtuoso – Амстердам. Тя взе участие в концерта на лауреатите в прекрасната зала Concertgebouw в холандската столица. От всички първи награди, във всички специалности и възрастови категории, само някои имаха тази чест. Концертът се състоя през втората половина на юли в Амстердам, а тя се представи чудесно, беше невероятно преживяване. Димитър Цонев, също мой ученик, през юни спечели първа награда на Международния конкурс за млади пианисти във Вранье, Сърбия. Разбира се, не мога да спомена всички наградени, но знам, че ни очаква още една година, пълна с усилен труд, защото за тези конкурси, концерти, изпити, училищни продукции, децата работят паралелно с преките си задължения като ученици. В НМУ се изучават всички предмети, които са застъпени в програмите на общообразователните училища и винаги използваме лятото за по-сериозна подготовка по специалния предмет.

Престижни награди подредиха в колекцията си и учениците по арфа – споделя Кохар Андонян, преподавател в НМУ.

Виктория Маркова (15 г.) цяло лято се готви за конкурса Suoni d'Arpa 2019 − Италия, организиран от Италианската асоциация на арфистите – продължава г-жа Андонян. − Конкурсът е на много високо ниво, конкуренцията е голяма.Първа и трета награда взеха деца от Китай, а тя се нареди на второ място. Намирам, че това е голям успех за българската школа. Виктория е много музикална, винаги търси индивидуалния подход като изпълнител, а това е наистина ценно качество. Представители на журито специално ме поздравиха за подбора на репертоар и начина, по който сме изработили произведенията. През лятото Виктория беше на майсторски клас в Париж, при проф. Сузана Клинчарова, и е свирила в една от големите парижки катедрали. Заедно с други наши ученици, тя ще вземе участие в концерт, организиран от известна фирма-производител на арфи. Това е прекрасна възможност нашите деца да се докоснат до професионални инструменти. В момента участваме в кампания за набиране на средства за нова арфа за НМУ. В тази кампания ни помага асоциацията „Ранно пиле“. Искаме нашите ученици да имат възможност да работят на по-добри инструменти, което ще им помогне да се подготвят още по-добре за всичко, което им предстои в професионален план и да ни радват с успехите си.Още от категорията

Б.Т.Р. зарадваха почитателите си с нов клип и европейско турне

Една от най-обичаните български рок групи − Б.Т.Р., ще направи серия от концерти в Европа. Виена, Мюнхен, Цюрих, Карлсруе, Майнц, Брюксел, Амстердам, Лондон, Франкфурт, Дъблин и Ливърпул са градовете, в които музикантите ще свирят през март и..

публикувано на 22.02.20 в 09:25

Балканско звучене и суинг се срещат в Strange Suite на Атешхан Юсеинов

Атешхан Юсеинов получава образованието си в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен. Отдаден на китарата, във времето той става популярен като част от фюжън формацията „Zone C“ (Зона Ц). Заедно с Петър Ралчев (акордеон) и..

публикувано на 22.02.20 в 09:00

Джаз академия в БНР

На 20 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР е поредният концерт от поредицата „Биг бенд джаз академия“ − един от най-новите проекти на Биг бенда на БНР, започнал през януари 2019 г. „Джаз академията“ успешно изпълнява своята мисия да открива..

публикувано на 20.02.20 в 11:03