Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Повече еднакви, отколкото различни: София осъмна с 30 електрически кутии с фолклорни елементи

30 електрически кутии в центъра на София грейнаха в цветове и форми. Те са част от проекта в градска среда „Art4Diplomacy”, който обединява произведения на изкуството от България и 30 държави с дипломатически мисии в нашата страна. Идеята принадлежи на талантливата художничка Петя Илиева, която е известна в цял свят с картините си с български шевици и фолклорни елементи.

Включени са държави от всички континенти, а целта е да покажем на хората, че народите са много по-еднакви, отколкото различни – обяснява Петя Илиева. – Всички хора по света имат много повече сходни черти, отколкото разлики в исторически и културен план. Независимо в Африка, Азия или Америка можем да видим едни и същи мотиви. Немаловажно е и да доставим радост на хората в градската среда, и когато се разхождат по улиците да виждат не сиви или надраскани ел. кутии, а те да бъдат облечени в нещо приятно, да носят естетическа наслада. На всеки колаж е написано името на държавата, за да може да предизвика зрителите да се поинтересуват от други култури, да почетат, да поразгледат.

Художничката рисува картини с елементи от фолклора, мотиви от битовия текстил, от националния костюм, от килимите, с които сме известни. През 2012 година представя страната ни в Андора на срещата на ЮНЕСКО „Устойчива енергия”.

Реших, че единствената най-силна и устойчива енергия, която е съхранила нашия народ, се съдържа във фолклорния текстил. През каквото и да са минали хората, те винаги са се придържали към цветовете, формите, символите. Това е част от бита, от ежедневието, труда и празниците на народа. Ние сме много богати със 7 фолклорни области и всяка моя картина пресъздава нещо конкретно от областта по забавен, интересен, достъпен за съвременните хора начин. Така се роди идеята един ден да покажа по какво си приличат нашият и чуждият фолклор – спомня си Петя Илиева.

Към проекта с голямо удоволствие се включват 30 от посолствата в България, предоставяйки на художничката мотиви от културното наследство на своята държава, а тя подбира към тях български фолклорни мотиви:

На половината от колажите от българска страна съм сложила мои картини, които пресъздават нещо много сходно. Затрудни ме това, че трябваше да избера фотографии на народни костюми или части от килими, които не съм рисувала, затова другата половина са просто снимки, но те също са  автентични и са направени от мен на интересни места – разказва за някои от трудностите при реализацията Петя Илиева и посочва един интересен елемент, общ за различните фолклори:

Т. нар. „канатица“, с която сме горди и която се среща почти във всички български шевици, тъ́кани и шарки от килими, всъщност е много древен символ на повече от 7 хиляди години и се среща в абсолютно всички краища на света – казва Петя Илиева. – Интересно е, че навсякъде това означава „криле“, които помагат на човек успешно да прелети през живота. За почти всички хора този символ носи късмет и успех. В цветовете имаме съвпадения с всички по простата причина, че сме изключително цветни, а българските мотиви съдържат всички хубави и ярки цветове.

Картините с български шевици и фолклорни елементи на Петя Илиева са представяли България в над 15 държави на 6 континента, сред които и Антарктида. Президентът на Франция Емануел Макрон също притежава картина на художничката. А от великолепието на фолклорните области на България, показани в изложба на моста пред НДК, остават силно впечатлени европейските лидери, които се събират на среща в София през май 2018 г.

От 17 до 27 септември снимки на 30-те колажа на Петя Илиева ще бъдат изложени и в галерия „Средец” в сградата на Министерството на културата.

Къде могат да се видят декорираните ел. кутии и как изглеждат те, вижте в галерията:

Снимки: личен архив

Още от категорията

Стъклото като вдъхновение и поглед към миналото

Магията, при която от гореща полутечна маса се получава ефирен стъклен предмет, може да плени всеки. И макар технологията на обработка на стъклото да е позната от хилядолетия, и днес младите учени и творци се потапят в необятното ѝ пространство,..

публикувано на 02.03.21 в 09:41

Българката Мария Бакалова не получи „Златен глобус“

Мария Бакалова, се размина с наградата „Златен Глобус“ в категорията, в която бе номинирана за най-добра актриса във филмова комедия. Наградата отиде при Розамунд Пайк за участието й във филма „Много ме е грижа“.Бакалова, която е първата българка с..

публикувано на 01.03.21 в 14:05

Арт инсталация възпроизвежда звуци на ключови политици

Изложбата „Премълчители“ в Института за съвременно изкуство ще постави важния въпрос за премълчаните неща от политиците по време на прехода след падането на тоталитарния режим. Авторът й Антони Райжеков насочва вниманието към 30 знакови личности..

публикувано на 28.02.21 в 11:35