Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разходки по стъпките на бележити личности разкриват непознати детайли от историята на София

В своята хилядолетна история българската столица е преминала през много изпитания и превратности, но е успяла да запази богато историческо наследство от различните епохи на своето съществуване. В наши дни София продължава да изненадва дори столичани със своя богат архитектурен пейзаж. Това провокира двама младежи да организират тематични пешеходни обиколки и по интригуващ начин да представят миналото на града. В туровете се включват предимно българи – както деца, така и възрастни.

Направихме фейсбук страница „По стъпките“, в която да споделяме интересни факти и да организираме пешеходни разходки. Решихме, че има нужда от подобно събитие, което да се случва по няколко пъти в месеца и да представя София за софиянци, за да може те поне веднъж да се почувстват като туристи в собствения си град – разказва за идеята Виктор Топалов.

Най-голям интерес предизвиква периодът на Третото българско царство, като според събеседника ни, в това няма нищо изненадващо:

Периодът на монархията /1878-1944/ е интересен с много първи неща в нашата история. Прави впечатление, че почти всеки има по някой позитивен спомен от монархията, макар да не е живял тогава, благодарение на чутото от негови родители и близки. След 9 септември 1944 г. хората започват да свързват по-голяма част от историята с политическите им възгледи и затова често тя не може да бъде представена по достатъчно достъпен начин за всички.

Именно на един представител на българската царска династия е посветена обиколката, предвидена за 22 септември. Това е Цар Фердинанд, чиято роля и принос за развитието на България все още са обект на дискусии както сред историците, така и в обществото.

Датата беше прекалено подходяща, за да не направим подобна обиколка по стъпките на Цар Фердинанд – споделя Виктор. Оказа се, че има доста интересни истории и локации в центъра на София, които могат да разкажат за неговия живот и за обявяването на Независимостта през 1908 г.. Решихме да направим един маршрут, който да покрива около 2 часа. Започваме от Борисовата градина, която е една добра начална спирка, тъй като Цар Фердинанд е свързан изключително много със зоологията и ботаниката. Оттам ще прекосим Княжеската градина, ще се спрем пред паметника на Съветската армия. Ще поговорим за това къде е била първата зоологическа градина. Ще тръгнем по жълтите павета и ще се спрем пред парламента, в градинката „Кристал“, където е паметникът на Стефан Стамболов. Ще продължим надолу, минавайки покрай Царския дворец, Народния театър. Според нас това са местата, които най-добре биха могли да разкажат за различните аспекти от неговия живот.

Разходките, свързани с живота на емблематични за българската история личности, са безплатни след предварителна регистрация. „Стараем се винаги да представяме по някоя загадка, чиито отговор човек намира  по време на обиколката. Надяваме се с развитието на нашите обиколки да успеем да излезем от самия център на града“.

Подобни тематични разходки хвърлят различна светлина върху възприятието за града ни, който от 1992 година насам чества 17 септември като свой празник. На този ден Българската православна църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София, които, въпреки изтезанията, на които са подложени от римския император Адриан, не предават своята вяра и добродетели. Според Виктор Топалов София е град, който трябва да продължи своето развитие и благоустройство.


Надявам се хората да имат желанието и възможността да научат повече за София и да я обичат, за да може тя да пребъде занапред и да говорим с гордост не само за нейното минало, а и за настоящето и бъдещето ѝ, епожеланието му към столичани по повод празника.

Снимки: @postapkite

Още от категорията

Българско-турски разговори за туризъм

Да отправят съвместен апел към останалите си колеги от балканските страни границите да останат отворени и да не се въвежда карантина, е предложила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на своя турски колега Мехмет Ерсой. Според Николова,..

обновено на 23.10.20 в 16:48

Въвеждат единни противоепидемични правила в зимните ни курорти

Министерството на туризма въвежда единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите за предстоящия зимен сезон. Така ще се гарантира здравето и безопасността на туристите, а България ще защити статута си на здравословна и сигурна..

публикувано на 21.10.20 в 14:30

Българите предпочетоха родината през лятото, туроператорите вече гледат към зимния сезон

69,2% от българите признават, че страната ни е била първи избор за лятна почивка тази година . Това показва съвместно изследване на „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм, проведено по телефона сред 1000 българи. Според данните 26,3% от..

публикувано на 19.10.20 в 14:48