Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Турски поток“ минава през България – какво печелят страната и регионът?

В присъствието на премиера Борисов, „Булгартрансгаз“ и „Консорциум Аркад“ подписаха договор за изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница.
Снимка: bulgartransgaz.bg

Най-после слуховете, намеците и съмненията, дали големият газопровод „Турски поток“ от Русия през Турция до Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия ще заобиколи България, бяха изяснени и всичко си дойде на мястото. Договорът за изграждане на българския участък от газопровода „Турски поток“ беше подписан между „Булгартрансгаз“ и обединение „Консорциум Аркад“, в което участват саудитски фирми.

Тук може би е мястото да се каже, че премиерът Бойко Борисов предпочита да го нарича „Балкански поток“ и руската страна няма нищо против това име. По силата на въпросния договор, руският газ, идващ през Турция по „Турски поток“ и предназначен за клиенти от вътрешността на континента, ще влезе в България на турската граница, ще премине 474 км на българска територия и ще напусне страната на границата със Сърбия. Остава тази българска отсечка от газопровода да бъде построена  и  първите количества газ да тръгнат по нея още през 2021 година. Разходите за строителство възлизат на 1.1 млрд. евро., а срокът за въвеждане в експлоатация на трасето е 615 календарни дни от подписването на договора.

Какво печелят България и централноевропейските държави от този газопровод?

На пръв поглед България не печели особено много. Предвижда се годишната такса за транзита да бъде в размер на около 100 млн. евро. Т.е. разходите по строителството ще се изплатят след около 10 години. Други преки финансови приходи за България не се очакват. От друга страна обаче, с този газопровод България заема важно място на газовата карта на Европа и става незаобиколим фактор в снабдяването с енергия на редица страни от континента. Това може да няма пряко финансово изражение, но безспорно е от полза за цялата тази група държави. Още повече, че тази нова инфраструктура потвърждава правилността и целесъобразността на идеята и намеренията на българските власти да превърнат страната в своеобразен газоразпределителен център не само в региона, а и в Централна Европа. Става дума по-специално за проекта за европейски газов хъб „Балкан“ в страната, който да се захранва от различни доставчици на газ и който да продава желаните от клиентите количества и обеми.

Досега България разполагаше единствено с руски газ, въпреки че направи и успешен опит да закупи американски втечнен газ. България има и подписан договор за доставката на 1 млрд. куб. м азербайджански газ от 2020 г. нататък. Пред завършване е и отчасти финансираната от ЕС интерконекторна връзка с Гърция между Комотини и Стара Загора, която пък ще позволи доставки на газ не само от САЩ, но и от Близкия изток и страни от средиземноморския басейн в обем от 5-6 млрд. куб. метра годишно. А от всичко това ще има преки финансови ползи за страната. Най-вероятно и за гражданите, на които ще може да се предложи газ при доста по-изгодни условия, отколкото сега, тъй като част от 15,75-те млрд. куб. метра годишно газ по „балканския“ газопровод ще е предназначена за вътрешна консумация, а това ще стимулира газифицирането на домакинствата в страната.

Освен всичко това, диверсификацията на доставките е другото име на енергийната сигурност. Точно това се постига в момента и това може да има само благоприятни икономически и политически последици за страната и държавите от Централна Европа, които ще се снабдяват от новия газопровод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15