Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мими Кодели: „България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства“

Снимка: parliament.bg

По покана на председателя на Комисията по външна политика на Народното Събрание Джема Грозданова, на посещение в България бе албанска парламентарна делегация начело с председателя на Комисията по външна политика Мими Кодели. В интервю за Радио България Мими Кодели подчерта, че предмет на разговорите й в София са били реформите, които се извършват в Албания с оглед стартиране на преговорния процес с Албания и Северна Македония. В средата на октомври се очаква оценка на ЕС за напредъка на Албания.

Обсъдихме и регионалната политика като акцентът беше поставен на Западните Балкани, влиянието и интереса на големите държави в този район, политиката на мир и сътрудничество в региона, събитията в Европа и геополитиката. Дискутирахме разширяването и задълбочаването на двустранните контакти на парламентарно и правителствено ниво.

С Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове албанската делегация обсъди възможности за споделяне на българския опит в усвояване на европейските средства. Според г-жа Кодели България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства, които биха помогнали значително на страната й за подобряване на инфраструктурата.

Мими Кодели разговаря и с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, която потвърди подкрепата на София за започване на преговорите на ЕС с Албания и Северна Македония през октомври.

Що се отнася до българо-албанските отношения базирани на вековното приятелство между двата народа, Мими Кодели е на мнение, че те трябва да бъдат разширени. Има много области, в които може да си сътрудничим, но основната е тази, която да позволи на Албания да споделя европейските ценности, подчерта депутат Кодели.

По време на срещите в София албанската делегация благодари за инвестицията на българското правителство за изграждане на път в област Корча, Югоизточна Албания – район, населен предимно с етнически българи. От своя страна българските представители са изразили задоволство от Закона за защита на националните малцинствата, включително и българското, приет 2017 от албанския парламент.

В София Мими Кодели разговаря също с председателя на парламентарната комисията по отбрана генерал Константин Попов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Като бивш министър на отбраната на Албания, тя смята, че въпросите на сигурността и отбраната са от особена важност, защото са основният стълб, на който се гради просперитета на една страна. Сътрудничеството ни като съюзници в НАТО би могло да бъде на по-високо ниво и има какво да се желае, подчерта депутатът.

В заключение Мими Кодели каза, че всички срещи са били от особена важност, но със сигурност най-важната тема за Албания е започването на преговори с ЕС, за което делегацията е получила българската подкрепа от най-високо ниво.

Още от категорията

Официално учредиха „Републиканци за България“

„Нека у вас да не остава усещането, че „Републиканци за България“ ще управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари” – с тези думи бившият втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов, учреди политическия си проект “Републиканци за България”,..

публикувано на 27.09.20 в 16:35
50-и юбилеен конгрес на БСП

Курс към победа на парламентарните избори начерта 50-ият конгрес на БСП

Курс към спечелване на изборите, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова закривайки 50-тия юбилеен конгрес на БСП, състоял се в София на 26 и 27 септември. Нинова благодари на участниците за усилената и ползотворна работа и заяви, че..

публикувано на 27.09.20 в 15:15

БСП - с алтернативен управленски план

“БСП ще работи за превръщането й в първа политическа сила и вече е готова с цялостен алтернативен план за управлението на България”, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова на 50-ия юбилеен конгрес. В доклада си Корнелия Нинова посочва още, че прекият..

обновено на 26.09.20 в 13:24