Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мими Кодели: „България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства“

Снимка: parliament.bg

По покана на председателя на Комисията по външна политика на Народното Събрание Джема Грозданова, на посещение в България бе албанска парламентарна делегация начело с председателя на Комисията по външна политика Мими Кодели. В интервю за Радио България Мими Кодели подчерта, че предмет на разговорите й в София са били реформите, които се извършват в Албания с оглед стартиране на преговорния процес с Албания и Северна Македония. В средата на октомври се очаква оценка на ЕС за напредъка на Албания.

Обсъдихме и регионалната политика като акцентът беше поставен на Западните Балкани, влиянието и интереса на големите държави в този район, политиката на мир и сътрудничество в региона, събитията в Европа и геополитиката. Дискутирахме разширяването и задълбочаването на двустранните контакти на парламентарно и правителствено ниво.

С Комисията по европейските въпроси и контрола на европейските фондове албанската делегация обсъди възможности за споделяне на българския опит в усвояване на европейските средства. Според г-жа Кодели България е пример за Албания в оползотворяване на европейските средства, които биха помогнали значително на страната й за подобряване на инфраструктурата.

Мими Кодели разговаря и с министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, която потвърди подкрепата на София за започване на преговорите на ЕС с Албания и Северна Македония през октомври.

Що се отнася до българо-албанските отношения базирани на вековното приятелство между двата народа, Мими Кодели е на мнение, че те трябва да бъдат разширени. Има много области, в които може да си сътрудничим, но основната е тази, която да позволи на Албания да споделя европейските ценности, подчерта депутат Кодели.

По време на срещите в София албанската делегация благодари за инвестицията на българското правителство за изграждане на път в област Корча, Югоизточна Албания – район, населен предимно с етнически българи. От своя страна българските представители са изразили задоволство от Закона за защита на националните малцинствата, включително и българското, приет 2017 от албанския парламент.

В София Мими Кодели разговаря също с председателя на парламентарната комисията по отбрана генерал Константин Попов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Като бивш министър на отбраната на Албания, тя смята, че въпросите на сигурността и отбраната са от особена важност, защото са основният стълб, на който се гради просперитета на една страна. Сътрудничеството ни като съюзници в НАТО би могло да бъде на по-високо ниво и има какво да се желае, подчерта депутатът.

В заключение Мими Кодели каза, че всички срещи са били от особена важност, но със сигурност най-важната тема за Албания е започването на преговори с ЕС, за което делегацията е получила българската подкрепа от най-високо ниво.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34