Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ивайло Колев изобрети количка за хора с увреждания, която изкачва върхове

Хората в инвалидни колички всеки ден изпитват на гърба си враждебността на своя град. Те се борят с високи тротоари, с непристъпни прагове на обществени сгради и магазини, с рампи, водещи за никъде. Но най-вече – с бездушието на овластените, в чиято сила е да приобщят всички тях, променяйки околната среда. И докато мечтата им да стигат там, където човешки крак би стъпил си остава все така химерна, един българин им вдъхва надежда със своето изобретение.

Електрическата количка на Ивайло Колев с лекота преодолява екстремните условия на града и изкачва планински върхове. Устройството се придвижва на две колела, балансира с жироскоп и се захранва с батерии, издържащи около осем часа.

Движението напред и назад се осъществява чрез наклона на тялото, което е своеобразна рехабилитация, а завоите се вземат с кормило – казва изобретателят. – Докато в повечето колички хората седят, без да правят абсолютно нищо, в тази, за да я приведат в действие, трябва да извършат движение с тялото, а това заздравява гръбначните им мускули – разбира се, доколкото е възможно и в зависимост от травмите. Друга цел пред екипа ни  беше максимално да я повдигнем, за да може хората в нея да не се намират под нивото на погледа на прав човек или малко под него, така че да се чувстват равнопоставени.Преди години, Ивайло Колев попада на тренировка на баскетболния отбор за хора в колички и среща сред тях личности със силна физика и още по-крепък дух. Виждайки колко трудно стигат и влизат в залата, решава да се посвети на кауза, която му отнема близо три години, но се увенчава с успех – първата в света количка, равностоен съперник на препятствията в града.

С “Дивото”, както я нарича галено екипът на Ивайло Колев, неотдавна, на Черни връх самостоятелно се изкачи Влади Гюров, останал парализиран след пътен инцидент с колело. А това е постижение в световен мащаб, защото нито един човек до момента не е успял да стигне с количка до такава надморска височина, но и надежда за много хора да подобрят качеството на своя живот. За да се случи това обаче, е необходима двустранна помощ – за производство й и за хората в нужда, за да могат да си я позволят.До момента, където сме се допрели до държавата, само проблеми сме получавали
– признава Ивайло Колев. – Догодина ще направим ценообразуването и ще видим коя институция и дали въобще държавата би помогнала по някакъв начин на тези хора. За съжаление, в последно време тя не им помага, но ние ще направим каквото е необходимо, за да може поне малко да ги подкрепим. Дори и в момента провеждаме всекидневни тестове на машината и абсолютно всеки човек, който се е свързал с нас, я е изпробвал безплатно – наш екип отива до дома му, взема го, обучава го, разхожда го на Витоша, в парковете. Идеята ни е да направим няколко колички и да ги предоставяме на хората в нужда. Така, дори да нямат възможност да си ги закупят, те ще могат да излязат сред обществото, да се разходят в планината или където си поискат.

И поне за малко да излязат от принудителната изолация, в която ги поставят преградите на града.

По принцип количката слиза доста адекватно по стълби и преодолява изкачване на стъпала с определена височина – обяснява Ивайло Колев. – Но не можем да кажем еднозначно, че преминава всички прагове на магазините, тъй като в повечето случаи освен тях, и вратите не са съобразени за такъв тип превозни средства. Въобще изключително трудно е за хората с увреждания и твърдо може да го заявим, че София е сто процента недостъпна – дори и на места, където има рампи, след тях няма какво да се направи.

Влади Гюров и Ивайло Колев
Въпреки големия интерес от чужбина, Ивайло Колев ще се опита да произведе своята количка именно у нас. Защото сънародниците ни най-много се нуждаят от мобилност, която да ги доведе сред всички нас.

Снимки: IMobility

Още от категорията

Радио България спечели голямата награда за значим принос в развитието на БНР

Дневният подкаст “България днес” на Радио България, който се излъчва на девет езика, беше отличен с голямата награда за значим принос в развитието на Българското национално радио. Годишната награда “Сирак Скитник” на името на първия директор на Радио..

публикувано на 25.01.22 в 21:01
Покрити със сняг къщи в квартал Гюлсую в Истанбул, Турция, 24 януари 2022 г.

Отмениха забраната за влизане на автомобили в Истанбул

Въведената заради снеговалежите забрана за влизане на автомобили в Истанбул вече е отменена и всички пътища в района са отворени за движение. Автобуси от България по редовните линии за различни турски градове се е наложило да чакат близо 20 часа на пътя,..

публикувано на 25.01.22 в 19:42

Започва размразяване на температурите

В сряда  сутринта със слаб северозападен вятър облачността ще се увеличи над много райони на България. Минималните температури ще са от минус 4 до минус 13°, за София около минус 12. През деня ще е облачно, но ще остане почти без валежи. През деня ще..

публикувано на 25.01.22 в 18:55
Подкасти от БНР