Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучето Мон живее в сърцата на онкоболните деца

Мадам Фльор де Мон Шмитфийл Беар със скок връхлита и разтърсва козина, за да си проправи място. В детските сърца, където я очаква и топла завивка, и ръце, които да я милват.

Кучето с аристократично име, наричано накратко Мон, вече няколко години работи като детски терапевт в пловдивската педиатрия и вдъхва кураж на пациенти с онкологични и други тежки заболявания. То е лице и на дарителската кампания за изграждане на нова детска клиника, тъй като сегашната е в окаяно състояние. Благодарение на Мон, само в първия учебен ден учениците в града събраха 17 000 лв., вслушвайки се в призива вместо цвете да дарят пари за болницата.




Помагайки за изграждането на нова детска болница, ще се подобри качеството на лечение – казва стопанката на кучето Велислава Костадинова. – Защото лекарите имат нужда да работят в най-съвременни условия, а малките пациенти – от комфорт по време на престоя си в клиниката.


В момента състоянието на вече остарялата сграда не е добро, въпреки ремонтите – повреждат се ВиК и електроинсталациите, стаите са тесни, особено в детската онкохематология, където дечицата и родителите споделят едно легло. Освен това се налага децата да бъдат возени с линейка до втората лечебна база за извършването на изследвания. Така обаче се губи време, а и постоянното транспортиране не се отразява добре на пациентите в по-тежко състояние. Знаете, по пътищата има дупки, има задръствания и не е уместно нито за децата, нито за лекарите всеки ден да се разкъсват между двете сгради.

До момента в кампанията, която се организира от УМБАЛ “Св. Георги“, от частни дарители са постъпили 30 хил. лв. Необходими са обаче 10 млн. лв., за да започне строежът на новата сграда.


Мон и Велислава няма да забравят Коледата, в която се отзовават на покана да прекарат празника с децата в клиниката. И когато лекарите виждат прекрасната комбинация за вечно приятелство – щастливи деца плюс добронамерено куче, ги канят на редовни срещи. Междувременно Мон изкарва обучение в кучешко училище и взема диплома за терапевт.


Децата, които могат да стават, идват в игралната зала, гушкат се с кучето, играят – разказва как преминават посещенията Велислава. – То е изключително внимателно в игрите с тях, защото разбира, че дечицата са болни и изтощени или че нещо ги боли. А при тези пациенти, които се налага да останат на легло или нямат сили да станат, ходим на индивидуални посещения в стаите им. Мон преди всичко ги успокоява, помага им да бъдат по-разговорливи, отпуска ги, защото малко или много детето се страхува, изплашено е, боли го. И кучето помага на децата да преодоляват тези състояния на стрес, на болка, на гняв и те се чувстват много по-добре.


Шестгодишната Мон е само едно от поредицата староанглийски овчарки (бобтейли), които минават през живота на стопанката си. Дори у дома се шегуваме, че колкото повече бобтейли имаме, толкова сме по-щастливи, казва тя. Двете имат силна връзка и правят всичко заедно – разхождат се, играят и дори ходят на училище, тъй като Мон е в трети клас.

Това е част от друга програма, която правим с Мон – за ролята на кучето при намаляване на детската агресия в училищата – обяснява стопанката й. – И отново присъствието на Мон прави децата по-щастливи. Учениците й помагат да си пише домашните и покрай нея написват и своите. Помагат й също така да си научи репликите за литературни четения, но всъщност те научават думите, които трябва да рецитират. Изключително забавно е – децата я чакат с нетърпение и буквално неусетно минават часовете.


Посещенията при децата Велислава и Мон приемат за лична мисия. Имат си и обща професия – мечтател за един по-добър живот, в който подрастващите не напускат родината си, тъй като я намират за чудесно място, в което да се реализират. И двете всеки ден се борят за мечтите си.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50