Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна е реформа в здравеопазването, за да спрат протестите на здравните специалисти

Снимка: Дарина Григорова

На Световния ден за достоен труд – 7 октомври, синдикатите на здравните работници в КНСБ, съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ излязоха на национален протест пред министерския съвет в София. Те настояваха  за достойно заплащане и по-добри условия на труд като минималната заплата на медицинските сестри да достигне  450 евро, а началната заплата за младите лекари да започва от 550 евро. Според протестиращите тези основни искания са застъпени в браншовия Колективен трудов договор за 2018 г., но никъде не се спазват.

Подписаният  КТД не се спазва в цяла България, почти навсякъде не са достигнати договорените работни заплати – заяви Тодорка Дамянова от Дупница. – Ние искаме само едно – това, което е договорено, да се спазва. Здравето е важно за всеки един от нас.

Ние протестираме не само за заплати, а също и да осигурим достатъчно компетентни и квалифицирани медицински грижи за децата си – отбелязва Красимира Бакърджиева, която работи като медицинска сестра в Немската езикова гимназия в София. Когато работите в учебно заведение и отговаряте за много деца, често се налага да реагирате на минутата.

Нашите заплати винаги са били най-ниските, а браншовото споразумение ни дава прилична заплата, но парите се разпределят според броя деца. Има населени места с по-малко деца, а други с повече, затова искаме да се промени начинът на финансиране, което да се определя според регистриран  кабинет или детско заведение. Хората си мислят, че като работим в такива заведения, нямаме медицинска дейност – напротив, тя е ежедневна и се занимаваме с превенция и профилактика, което е изключително важно.

Паралелно с протеста на КНСБ и БАПЗГ пред здравното министерство се събираха подписи за цялостна реформа в здравеопазването. Подписката е организирана от здравните специалисти, които започнаха протестни действия от началото м. март. Те се разграничиха от акцията на своите колеги, защото според тях проблемите са много по-дълбоки:От 20 години
БАПЗГ е начело на специалистите по здравни грижи и няма никаква промяна за нас – нито в статута ни, нито в заплащането ни, нито в условията ни на работа – отбелязва медицинската сестра Красимира Механджийска. – Медицинските сестри напускат България. Пациентите дават луди пари за скъпо лечение, въпреки че си плащат осигуровките, ние искаме това да спре. Искаме нова здравна система – да има системно лечение и системна профилактика, хората да получават адекватно здравно обслужване.

Въпреки протестите на здравните работници, в които се включиха над 49 градове от страната, в системата на здравеопазването нищо не се промени. От обещаните 50 млн.лв. на два транша от централния бюджет бяха отпуснати около 30 млн. лв., с които да бъдат повишени заплатите на медицинските сестри. И тъй като липсват механизми, които да ги насочат директно за увеличаване на заплатите, ръководствата на болниците ги разпределиха за други нужди. По думите на медицинската сестра Мая Илиева, лице на протестите на здравните работници, за да работи добре здравеопазването, трябва да има ясни правила.

Трябва да се знае къде отиват публичните средства, как се разпределят, за какво се използват и най-вече да има контрол дали се спазват тези правила. Това до този момент не е изпълнено – подчерта тя.  – Ние, медицинските специалисти, които протестираме от март месец, се разграничаваме от сегашния протест, защото е режисиран предварително, тъй като исканията им са на ниво КТД в отрасъла на здравеопазването. Той трябваше да влезе в сила от 1 януари т. г. и ако настоящият протест се беше състоял на 2 януари, ние със сигурност щяхме да го подкрепим. Искаме реформи. Тази система в момента не работи. Отпускат се пари за клинични пътеки и заплатите ни зависят от броя на пациентите. Получава се пълен абсурд – да очакваме някой да се разболее. Освен това не се знае как се разпределят парите от здравните вноски и какво покриват. В общи линии здравната система е здравеопасна.

Сред подкрепящите подписката на здравните работници е студентът Димитър Панайотов:

Тук съм да подкрепя борбата на медицинските специалисти, защото това е борба на целия народ за реформиране на системата на здравеопазване. Ако през идващите пет години нещо не се промени в системата, няма да има здравеопазване.

Още от категорията

В центъра на София запалиха светлините на Коледната елха

Днес в парка пред Националния дворец на културата в София по традиция бяха запалени светлините на Коледната елха на столицата. Тази година това се случи без концертна програма и тържество. Украсеното дръвче е 20-годишна ела, висока около 12 метра,..

публикувано на 01.12.20 в 19:31

МВнР приканва българските граждани в град Трир да не навлизат в широкия център

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към 18,30 ч няма информация за пострадали български граждани при трагедията в германския град Трир, където шофьор прегази невинни граждани в пешеходната зона в центъра. От министерството..

публикувано на 01.12.20 в 18:51

„Българската Коледа“ ще помогне на деца с хронични заболявания

Започна осемнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, което ще бъде посветено на децата с хронични заболявания. Президентът Румен Радев обяви началото й в Специализираната болница за активно лечение на детски болести..

публикувано на 01.12.20 в 16:58