Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интересен сезон, пълен с хубава музика и майсторски изпълнения, обещава Оркестърът за народна музика на БНР

Концертът, с който ОНМ на БНР открива новия си сезон, е на 10 октомври в Първо студио на БНР. Както обикновено програмата съчетава традиции и новаторство.

Снимка: БНР

Започваме своя 67-и концертен сезон – разказва главният диригент Димитър Христов. В началото ще изпълним “Тракийски буенеци” на Коста Колев – една знакова пиеса от репертоара ни. Свирим я на първия си концерт всяка година, за да не забравяме добрите традиции. Имаме и няколко премиери. Едната е “Пътешествие” на нашия колега от оркестъра Ангел Димитров (виртуозен изпълнител на тамбура и китара). Авторът е и солист, заедно с друг виртуоз от оркестъра – кавалджията Недялко Недялков. Пиесата е изключителна. Написана е преди около двайсет години, но Ангел я промени и сега звучи изключително съвременно.


Друг наш колега – гайдарят Петьо Костадинов, сътвори чудесни „Мераклийски мелодии“, които аз аранжирах. Още едно заглавие, което не мога да пропусна, е „Полетът на бръмбара”. Тази известна пиеса от Николай Римски-Корсаков ще чуете на ксилофон в изпълнение на Иван Цонков. Програмата включва и най-запомнящите се произведения от репертоара ни –“Старият град” и “Шопска сюита” от Димитър Трифонов,“Източна балада” на Костадин Генчев, моите “Комитски мелодии” и др. Специално участие в концерта ще вземе Надя Петрова, една от най-обичаните тракийски певици. Тя ще изпълни последните песни, които записа с нас.


Сезон 2019/2020 започва любопитно, а още по-любопитно е какво да очакваме в останалите програми. Нека припомним, че от 2011 г., когато Димитър Христов застана начело на „оркестъра от солисти“, постави началото на няколко концертни цикъла. През годините техният брой се увеличи, а най-новият е „Тайната на българските инструменти“.

На 19 декември ще представим втората част на поредицата за инструментите – продължава маестро Христов. – Ще разкажем за историята на гъдулката с помощта на някои от най-известните изпълнители на този инструмент. Сред тях са Димитър Лавчев, Росен Генков, Пейо Пеев, Христина Белева, Дарина Цекова и др. Планираме по-късно да представим изкуството на гайдата, тамбурата… През февруари ще продължим проекта си “Приказки за малки и големи”. В него каним талантливи деца от музикалните училища в България да покажат своето изкуство. Музиката е огромно богатство и трябва да се грижим за по-младите, да ги окуражаваме и вдъхновяваме. Нашия „топ проект“ -“Ритъмът на Балканите”, ще представим през април. Няма да издавам гостите, но са много интересни. Сезонът ще завършим заедно с акордеониста Петър Ралчев – истински виртуоз и новатор. Подготвили сме много специална програма, която изцяло е съставена от нови пиеси. Ще участват колеги от СО на БНР, комбо състав, както и вокална група „Спектрум“. Тежък за осъществяване, но много стойностен проект.


Преди дни, докато оркестър и диригент усилено репетираха за откриването на сезона, в София се проведе традиционният Конкурс за написване на симфонично произведение 7/8. В него взе участие и Димитър Христов, а произведението му беше отличено с втора награда.

Това са „други води“, в които аз „поплувах" за малко – сподели композиторът. – Радвам се, че моята пиеса „Приказка за ръченицата”, която съчетава танцови мелодии от различни етнографски региони, е оценена по този начин. Благодарен съм на журито, на публиката, както и на маестро Григор Паликаров и колегите от Софийската филхармония, които изпълниха произведенията блестящо.

Тъй като изразните средства, които са използвани в „Приказка за ръченицата“ са съвсем различни, пиесата няма как да бъде включена в репертоара на ОНМ на БНР, но авторът ѝ подготвя други свои композиции, които ще чуем в някои от концертите. Както е известно, те винаги са пред препълнена зала, а Димитър Христов е убеден, че предстоящите проекти ще се радват на още по-голям брой почитатели.

Още от категорията

За Свети Димитър и неземната му духовна сила

Димитровден е голям християнски празник. На този ден почитаме паметта на Свети великомъченик Димитър Мироточиви, роден в Солун през ІІІ век, син на градоначалник, дълбоко вярващ християнин. По онова време властите преследвали християнството, затова..

публикувано на 26.10.20 в 03:00

Белязани съдби или татуировки за спасение

Те датират още от праисторията. По-късно траките ги използват като задължителен елемент от външността си. Татуировките, с които покривали телата си, представлявали сложна плетеница от геометрични и зооморфни фигури, натоварени със символика. А..

публикувано на 20.10.20 в 10:02

Тодор Тодоров – живата фолклорна енциклопедия

В средите на нашите народни музиканти Тодор Тодоров е истинска легенда. Познанията му за българския фолклор, особено за изпълнителското изкуство, респектират дори най-задълбочените изследователи. Той няма нито научни титли, нито дори специално..

публикувано на 07.10.20 в 12:41