Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската опера с гастрол в София - след премиера в Италия и преди началото на новия сезон

Щастливи сме, че имаме възможност да осъществяваме толкова интересни постановки. Благодарни сме на общината в града и Министерството на културата, които неизменно ни подкрепят – думи на Огнян Драганов, режисьор, директор на Старозагорската опера, който през последните години не спира да изненадва с идеи, нови проекти и необичайни решения. Под негово ръководство оперният театър печели все по-голяма популярност не само у нас. В този процес е незаменимо и участието на световноизвестната български певица Веселина Кацарова, която от 2016 г. е артистичен директор и активно работи за престижа на операта в родния си град. В края на септември, в Teatro Lirico di Cagliari  – Италия, се състоя премиера на операта „Атила“ от Верди, копродукция  със Старозагорската опера. За това представление екипът на нашия оперен театър е изработил около 200 костюма, декори и реквизит, които след това ще дойдат и у нас.




Мога да кажа, че се чувствам горд от факта, че Старозагорската опера е включена в осъществяването на толкова мащабен проект – каза г-н Драганов. Teatro Lirico di Cagliari е един от най-добрите в момента в Италия, ръководи го г-н Клаудио Ораци. Идеята се зароди преди около три години на една импровизирана среща с него и сценографа Салваторе Русо. Мога да кажа, че на 27 септември нашият оперен театър се представи достойно като част от сценографията и костюмите. Да припомня, че става дума за театър с много по-сериозна материална база. Изпълнителите, които видяхме на премиерата са сред най-известните в момента – Сузана Бранкини (в ролята на Одабела), Михаил Шeшабeридзе (в ролята на Форесто), изключително популярния бас Марко Споти  (като Атила) и др. Режисьор е маестро Енрико Стинкели, сценография и костюми – Салваторе Русо. Събитието беше широко отразено от националните медии в Италия и, за наша радост, името на Старозагорската опера се чуваше доста често. Беше ѝ отделено достатъчно място и в рекламните материали. Подобни копродукции дават много по-големи възможности и за двата театъра, осигуряват истинско „визуално пиршество“ за зрителите, а за изпълнителите – по-добър комфорт на сцената.


На 25 октомври 2019 г. за първи път ще бъде отбелязан Световният ден на операта . Учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America and Ópera Latinoamérica ( двете най-големи организации отвъд океана), празникът ще бъде честван и у нас. Този ден е избран от старозагорци за официално начало:

Започваме новия сезон в Световния ден на операта с „Тоска“ и Светла Василева в главната роля – продължава г-н Драганов. - За известната певица това ще бъде първото участие в българско представление. (Да припомним, че нейната кариера се развива извън България, а у нас е гостувала досега за концертни изпълнения). Решихме да направим своеобразен мост между театъра и операта. В началото актрисата Бойка Велкова ще направи Stand Up Show, а след това ще започне оперният спектакъл. Диригент е Ивайло Кринчев, в ролята на Скарпия – Нико Исаков, а Каварадоси е румънският тенор Даниел Магдал, който от години работи в Германия. Откриваме и нашия 70-и балетен сезон – на 15 октомври с „Лебедово езеро“. В ролята на принц Зигфрид е Денис Черевичкὸ балетист от световна величина, звездата на Wiener Staatsballet. Ще му партнира нашата прима балерина Анелия Димитрова (Одета/Одилия). А още по-рано на 13 октомври, гостуваме в София с „Италианката в Алжир“ - копродукция с оперния театър в Скопие.


Изключително интересна музика, която изисква голямо майсторство. Струва си да се чуе заради певческия състав. Режисьор е австрийката Уши (Урсула) Хорнер, диригент отново е Ивайло Кринчев. Това е последен спектакъл, след което декорите се връщат в Скопие.


Колкото до „репликата“ на италианската премиера – очаквайте „Атила“ на 14 юли 2020 г. на стадион „Берое“. Сред изпълнителите ще има много известни имена. Това ще бъде петото издание на спектаклите „Опера на стадиона“.


Снимки: operasz.bg и teatroliricodicagliari.it




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15