Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Funkallero издадоха нов албум Sci-Funk

Снимка: личен архив

Преди четири години пианистът Васил Спасов създава своята фънк-фюжън формация с името Funkallero. В нея той кани свои приятели, утвърдени джазмени от родната ни сцена − Димитър Льолев (саксофон), Мирослав Иванов (китара), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Георги Марков (барабани). На 1 октомври – Международния ден на музиката (през 2015 г.) те представиха своя едноименен дебютен албум. Сега, отново на тази дата, избраха да промотират втория си проект, озаглавен Sci-Funk /Сай фънк/. Повече за него ще научим от Васил Спасов − създател на групата и автор на пиесите в албума:

Целият албум е посветен на Васко Пармаков, когото всички ние много уважавахме и като човек, и като музикант. Написах и композиция, посветена на Бил Евънс − „Балада на Бил“. Да не забравяме, че името на формацията ни идва от неговата пиеса Funkallero. Той е дал изключително много на джаз музиката и ние поднасяме нашата почит към таланта му по този начин. Що се отнася до името на новият ни албум Sci-Funk, не звучи добре буквалният превод на български. Когато преди две години представихме част от албума в БНР, тогава реших на български да бъде „Теория на фънка“. Ние сме фюжън формация и гледаме на музиката с пет чифта различни очи. Всеки един от нас е с различен музикален опит и разглежда джаза най-вече през своя поглед. В случая моите колеги подхождат така и към пиесите, които аз съм написал – професионално, пречупено през индивидуалния музикален вкус и естетика на всеки един. Това е и причината, поради която моята музика звучи по този начин само в този състав. Това е нашата „теория на фънка“. Така се казва и първата пиеса от албума Sci-Funk.“

Албумът съдържа 9 авторски пиеси, написани от Васил Спасов, но в аранжиментите участват и петимата музиканти. В композициите слушателите могат да чуят както ритмиката на фънк звученето, така и лежерна, баладична мелодия, на места има забързани рок елементи, както и отпускащия ритъм на фюжъна. Книжното тяло на компактдиска е направено от Димитър Трайчев.

След София, албумът ще бъде представен в различни градове на страната, като една от важните за него сцени е тази на Пловдив джаз фест на 31 октомври. Васил Спасов сподели, че Funkallero е фестивална формация, не клубна. Затова очаква през 2020-та да представи, заедно с останалите музиканти, новия си албум на повечето подобни сцени у нас и в чужбина.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15