Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученият Атанас Раденски: Когато уважаваш хората, няма да крадеш от тях

Снимка: Диана Цанкова

Атанас Раденски – един от успелите български учени зад граница, се завърна в родината, за да представи втория си роман “Спасителката”. След падането на тоталитарния режим у нас, той заминава за Съединените щати и днес е професор по компютърни науки в университета Чапман в Ориндж, щата Калифорния.

Желанието да напусне България го спохожда много отдавна, защото предишната власт не му позволява да пътува по работа на Запад, разказва професорът. Като учен в БАН и Софийския университет, той често получава покани за конференции, но така и не му издават изходна виза. Това се повтори няколко пъти и тогава започнах да си мисля, че не съм желан в моята страна, казва той. И когато през 1990 г. получава предложение за едногодишна работа в САЩ, взема съпругата и трите си деца и се установява зад Океана. Там се посвещава на изследователски проекти, свързани с високоскоростни паралелни пресмятания и големи масиви с данни (Big data).



Един банален пример за научните ми занимания е прогнозата за времето – тя се състои в изпълнението на модели, които изискват голям обем изчисления, за да се предвиди дали например ще вали – обяснява ученият. – Големите данни пък се използват например във Фейсбук, за да се окачестви поведението на хората и да може да им се предлагат съответните реклами. Big data изчисляват всичко, което правят стотици милиони хора, и със статистически модели предвиждат от какво се интересуват те.

Културния шок от сблъсъка с другата култура, Атанас Раденски описва в първия си роман “На парти при президента”, в който главният герой също е преподавател в Софийския университет и като него заминава за Америка, където е въвлечен в множество комични ситуации. И докато дебютната му книга разказва за времето на прехода в България, втората представлява съвременен роман за работата на планинските спасители и глобализирания свят, в който все повече културите се смесват, а границите са без особено значение. И двете творби професорът пише на български език, въпреки че владее и литературния английски, на който се е учил от Хеминуей, запаметявайки и рецитирайки романа му “Сбогом на оръжията”.

Аз не мога да се сравнявам с Хемингуей, но мисля, че има едно нещо, което правя сходно с него – казва Атанас Раденски. – Той просто описва какво става и оставя на читателя да изгради своя идея как героят се чувства и т.н. Няма изводи, няма натрапване на разсъждения от страна на автора към читателя, не ти казва какво да мислиш – аз това много го харесвам и така и пиша, макар че някои хора чакат да им кажеш точно какво мисли героят и какъв е основният извод от книгата. Но основен извод – всеки прави за себе си, както когато види звездното небе на Ван Гог. Тогава всеки чувства различно и просто се отдава на удоволствието от наблюдението.

Връщайки се периодично в България, Атанас Раденски вижда много по-различна страна от тази, която е оставил преди 30 години зад гърба си. Но не спестява и недостатъците.

Голям проблем е, че хората не се връщат, затова трябва нещо да се промени и то не само доходите – смята той. – Най-важната промяна засяга социалната атмосфера да бъдем по-тактични и по-внимателни с околните, да има повече добронамереност в отношенията, повече толерантност – макар че тази дума някои хора не я харесват. За американците говорят, че били фалшиви, но когато си любезен с другите, те ти отвръщат с любезност и тогава трудностите по-лесно се преодоляват. Уважението към хората също е много важно. Ако аз уважавам околните, ще си изпълня проекта както трябва и няма да заграбя половината пари за себе си. Разбирате ли как работи уважението – вършиш си работата добре и резултатът е добър за всички. Когато уважаваш другите, няма да крадеш от тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00