Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Късометражният филм „Задачи за деня" ще участва в надпреварата за „Оскар“

Снимка: Compote Collective

Българско заглавие стана претендент в категорията за късометражен анимационен филм на наградите „Оскар“. Петминутната анимация „Задачи за деня” на режисьора Петя Златева бе представена за първи път на XVI Международен фестивал за късометражно кино „In the Palace“ във Варна.


„Начините един филм да бъде квалифициран за наградите на Американската филмова академия са два – или комерсиално киноразпространение на територията на САЩ, или награда от престижен фестивал – разказва продуцентът на филма Весела Данчева. – Международният форум „In the palace“ има от няколко години нужната квалификация, което се оказа страхотен шанс за български филм, направен с българско финансиране от наш автор.“

Петя Златева и Весела ДанчеваФилмът „Задачи за деня“ е част от проекта „Щрих и стих“, в който режисьори избират различни стихотворения и ги пресъздават в кратки анимационни филми. Първата част е толкова успешна, че решават да продължат със съвсем нови автори и творби. Една от тях е филмът на Петя Златева „Задачи за деня“, създаден по стихове на Стефан Иванов. Сюжетът е изграден около дребните ежедневни задачи на главната героиня, в които тя открива бягство от самотата. Вдъхновение на режисьорката дава „бързият ритъм, действията, които отвеждат до абсолютна статичност, ненатрапчивото усещане за тъга и безсмислие в поемата“. Класическа рисувана анимация, изработването на филма отнема повече от година.

„…да пусна музика за компания
или по-добре телевизора за събеседник
спирам фурната
и сипвам порция на призраците…“ – откъс от стиховете на Стефан Иванов.

Неслучайно Петя Златева избира да изобрази персонажите от поемата като животни:

„Съвсем естествено стана, а и на мен самата не ми е интересно да рисувам само хора – казва Петя Златева. – Рисувайки човек, ти го поставяш чисто визуално в някакви рамки. Исках възрастта на главната героиня да остане в широк диапазон, тъй като в самата поема никъде не се обяснява каква е тя. Ползвахме текста като основа за по-нататъшното изграждане на сценария. По-късно се разбира какви са тези призраци и защо са там.“

„Призраците, за които се говори в стихотворението според мен са по-скоро проявление на нейните желания – допълва Весела Данчева. – В търсенето на точния ритъм разменихме чисто хронологично някои сцени.


В стихотворението моментът с четките за зъби, които една по една намаляват е накрая, а при Петя филмът започва с миенето на зъби и виждаме, че четката е само една. Резонирайки в съзнанието на зрителя, тази сцена показва колко самотна е героинята и че гостите, на които сервира, всъщност са отражение на желанието й за живот, изпълнен с деца и любими хора.“

И въпреки, че в „Задачи за деня“ основна тема е самотата, на финала в съзнанието ни продължава да звучи звънкият смях на главната героиня, озвучена от актрисата Емилия Клайн на български и на английски език. Дали тя се надсмива над самотата или иронизира самата себе си, това вече е въпрос на лична интерпретация. Екипът на филма се е доверил на „Big Banda Soundscapers” за филмовия саундтрак, като голяма заслуга за музиката в „Задачи за деня“ има композиторът Александър Евтимов. Тъй като това е съвсем нов проект, тепърва му предстои да започне своя фестивален живот, а Петя Златева и Весела Данчева планират да го покажат на всички фестивали на българското анимационно кино.


Още от категорията

На фокус: самобитните кукери от с.Черган

Кукери от тунджанското село Чарган, област Ямбол, са на корицата на януарския брой на списанието "National Geographic" за България, съобщи кметът на общината Георги Георгиев. Кукерската група е основана през далечната 1938 г. и всяка зима..

публикувано на 16.01.21 в 05:25

Слободан Симич спечели литературната награда „Алеко – 2020“

В Свищов започнаха честванията на 158 години от рождението на Алеко Константинов. За 54-ти път бе връчена литературната награда „Алеко“. Тазгодишният носител на отличието за къс хумористичен разказ е сръбският психиатър, афорист и писател..

публикувано на 13.01.21 в 17:42
Кадър от

Българското кино празнува

На 13 януари 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм - "Българан е галант". Режисьор на кратката няма комедия е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. Сюжетът се върти около любовните неволи..

публикувано на 13.01.21 в 08:35