Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Глейдър: Виждам България на благоприятна траектория, но за това са необходими стабилни институции

Пол Глейдър и Росица Кавалджиева в Българското национално радио

"Ние имаме нужда да работим в световен мащаб за възраждането на доверието в медиите и връзката им с аудиторията." Това каза пред БНР американският журналист, преподавател и предприемач Пол Глейдър*, който съчетава блестяща кариера в областта на журналистиката (икономика и финанси) с каузата „религиозна журналистика“.

Пол Глейдър преподава в „Кингс колидж“ в Ню Йорк, основава и води няколко журналистически програми в различни държави по света, основател е на компания, която разработва приложения за борба с фалшивите новини. Ето какво сподели при първото си гостуване в България:

Причината да посетя България е, че имахме няколко български журналисти, които участваха в програмата ни в Прага. Смятам, че във Вашата страна има много талантливи умни журналисти. Бих искал да се срещнем с повече от тях и да окуражим участието им в нашите програми, да установим контакт с различни организации като Асоциацията на европейските журналисти в България. Бяхме много въодушевени от срещите с представители на различни университети и се надявам да проведем семинари заедно.

Много са впечатляващи българските храмове, историята на религията в тази страна и в този град и първо неговото име София – Божията мъдрост, – продължава с впечатленията си от България Пол Глейдър. – Изглежда религията присъства навсякъде, дори таксиметровите шофьори често имат закачени кръстчета на огледалата на колите. Въпросът е колко хора наистина познават религията. Има такива, които са дълбоко отдадени на вярата – православни християни, евреи, мюсюлмани, католици, протестанти, една богата екосистема. За мен е много вдъхновяваща историята, връзката с византийския Константинопол, това, че България създава кирилицата и нейния принос към европейската култура.

Мисля, че това е забележително място и бих искал повече американци да го посетят и да има по-голям обмен между нашите страни в различни направления – образование, журналистика, бизнес! Като бизнес репортер и финансов журналист аз знам, че можем да видим чашата наполовина пълна, както и наполовина празна. Аз я виждам пълна, защото прекарах прекрасна седмица тук. Виждам възможности за растеж и за промени. Вие имате 50 университета, може би твърде много, но фактът е, че обществото държи на образованието и мисли за младите хора. Това наистина е хубаво! Ако религиозната свобода и грамотност, свободата на словото и икономическата независимост продължават да си проправят път тук, виждам България на благоприятна траектория, но за това са необходими стабилни институции.

Най-новият проект, по който работя, е свързан с превенцията на дезинформацията,- казва американският журналист и преподавател.– Проблемът, с който се сблъскваме в САЩ, а и на други места по света е, че доверието на хората в медиите спада. Реших да обясня как хората могат да определят дали една медия е добра, дали обозначава кое са факти и кое са мнения, дали се коригира, когато допусне някаква грешка и показва на публиката това и т.н. Бях изненадан да видя, че тази публикация има 1 800 000 преглеждания, че медии я туитват и коментират. С приятели и членове на моя екип решихме да създадем приложение, което прави потребителите по-информирани по отношение на медиите, а медиите по-прозрачни и честни с аудиторията. Защото това е част от „счупеното“ доверие днес. Хората бяха свикнали: имаме този вестник, това радиопредаване, което има такава и такава тематика, нещата бяха ясни. Но днес с twitter, facebook, youtubeпубликата във всяка възраст се чувства объркана, защото се смесват журналистиката и забавлението, журналистите и медиите са принудени да се борят за кликове и се създава информационна мъгла. Ние трябва да възстановим медийната грамотност на публиката. Радвам се да бъда част от една нова индустрия, която възвръща доверието в медиите.


*В продължение на десет години той работи в „Уолстрийт джърнъл“, „Ню Йорк таймс“, „Уошингтън поуст“, „Ню Йоркър“, „Шпигел“, Блумбърг бизнес уийк“ и други издания. Изпълнителен директор е на неправителствената платформа TheMediaProject. Основател е на компанията VettNews, разработваща приложения за борба с фалшивите новини

Снимки: БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25