Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият тур на изборите не показва радикални размествания в съотношението на силите

Снимка: БТА

Ако съдим по изявленията на лидерите на ГЕРБ и БСП след първия тур на местните избори, проведен в неделя, от резултатите са доволни и основната управляваща, и основната опозиционна сила в България. Според лидера на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов, партията му е постигнала безапелационна победа над БСП и това говори за стабилност в управлението. От БСП пък твърдят, че след слабото си представяне на изборите през 2015г. социалистите се „завръщат в местната власт“.

За окончателни заключения е още рано, не само защото официалните резултати са още твърде оскъдни, а и защото тепърва предстои втори тур на вота там, където кандидатите за кметове не са взели повече от 50 на сто от подадените гласове. Въпреки това, вече се открояват някои съществени неща.

Макар и с по-ниски резултати, ГЕРБ продължава да е най-влиятелна сила в големите градове. Кметските й кандидати се наложиха още на първи тур в Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово и Стара Загора, а в голяма част от останалите областни центрове имат чувствителна преднина пред вторите класирали се. Това потвърждава извода на Борисов за стабилност в управлението, защото и на предишните местни избори партията му доминираше в областните центрове.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова изпреварва с около 10% основния си конкурент Мая Манолова, подкрепяна от БСП, но същевременно има стотина хиляди гласа по-малко, отколкото на предишните избори. Балотаж на кметски избори в столицата има за първи път от много години насам и с основание социалистите може да са доволни, че съперник на Фандъкова е именно подкрепян от тях кандидат. Освен това си осигуриха и висок брой гласове в Столичния общински свет. Подобно е съотношението между подкрепата за ГЕРБ и за БСП в други части от страната.

Движението за права и свободи спечели още на първия тур кметската надпревара в традиционните си крепости Кърджали, Кирково и Крумовград. Освен ГЕРБ, то е единствената сила, спечелила областен град /Кърджали/ още на първия тур, което е признак за стабилни позиции.

Най-добре представилата се националистическа формация ВМРО постигна резултати, които са под нейните очаквания и от редиците й се чуват оплаквания за купен вот. Кандидатът й за кмет на София Ангел Джамбазки остана пети, но партията не възприема това като провал, защото за първи път има кандидат за кмет на столицата, а по брой на общински съветници е трета.

На някои наблюдатели направи впечатление, че на провеждащите се седми редовни местни избори в България от демократичните промени през 1989г. насам, като цяло няма характерните за страната остри конфронтации. Дали това впечатление ще се потвърди и от втория тур, предстои да видим на 3 ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05