Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Владигеров и Бърнстейн ще звучат в зала „България“


На 31 октомври, в традиционния концертен четвъртък на Софийската филхармония, ще прозвучат две произведения, станали знакови за своите автори. И създадени само с пет години разлика. Ленард Бърнстейн пише своята Първа симфония през 1942 г., когато е едва 24-годишен. Премиерата е през януари 1944 г. под диригентската палка на композитора в Сирийската джамия Syria Mosque в Питсбърг. В Ню Йорк прозвучава през март същата година в Карнеги хол. Тогава печели и наградата на Нюйоркския кръг за музикални критици за най-добро американско произведение през 1944 г. (New York Music Critics' Circle Award for the best American work of 1944). И до днес произведението се приема за един от най-добрите опуси на големия музикант.

Симфонията е програмна творба, създадена върху библейската история за пророк Йеремия. Частите са три: Prophecy („Пророчество“), Profanation („Оскверняване“) и  Lamentation („Плач“), където е включен глас (мецосопран). В първите две изпълнения солистка е Джени Турел. В зала „България“ партията ще изпълни Виолета Радомирска – певица с активна международна кариера в Швейцария, Германия, Италия. Диригент е Оливер Ведер – музикант с впечатляваща творческа биография, в момента музикален директор и главен диригент на Thüringer Symphoniker Saalfeld-Rudolstadt – един от най-старите оркестри в Германия.

В първата част маестро Ведер ще дирижира Концерт за пиано и оркестър № 3 от Панчо Владигеров. Българският класик, чиято 120-годишнина от рождението отбелязваме през 2019-а, посвещава своето произведение на забележително събитие – откриването на зала „България“ на 9.10.1937 г. Композиторът, 38-годишен тогава, участва в тържествения концерт по този повод като солист в премиерата на творбата си. А на 31.10.2019 произведението ще изпълни Мария-Десислава Стойчева – студентка от НБУ, в класа на проф. Людмил Ангелов. Тази година тя спечели първа награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен, както и специалната награда за най-добро изпълнение на творби от патрона на конкурса. Мария-Десислава има още десетки отличия от международни форуми, два пъти е избирана за участник и стипендиант в Musica Mundi (Белгия) – курс по камерна музика, в който работи с известни пианисти и педагози. Участник е в концерт-представяне на млади таланти в рамките на петото издание на фестивала Piano Extravaganza в София. Носител е на приза „Млад музикант на годината – 2015“ на предаването Алегро Виваче eна БНР. За предстоящата си изява тя споделя:



Концертът е част от ангажиментите, които получих, благодарение на фондация „Панчо Владигеров“. Това е изключителна възможност, която се дава на носителя на първата награда от едноименния конкурс. Мисля, че всички клавирни концерти на Владигеров (общо пет) имат своето очарование, но безспорно този е сред най-често изпълняваните и най-обичаните от публиката. Беше включен и в програмата на конкурса „Панчо Владигеров“ тази година.  Интересно съвпадение е, че първото ми солово изпълнение в зала „България“ беше също с творба от този голям български творец. Щастлива съм, че дебютът ми със Софийската филхармония е с негов концерт. Искам да кажа също, че е неоценима възможността да работя с пианист, запознат в много големи детайли с творчеството на Владигеров. Проф. Ангелов е правил записи на концертите му, изпълнявал ги е с различни оркестри и диригенти. Това е прекрасна българска музика и се надявам да е интересно за публиката и да се получи хубав концерт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05