Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пъстри картини в местната власт след втория тур на изборите в България

Снимка: БГНЕС

Ако съдим по официалните данни на ЦИК, вторият тур на местните избори в България, проведен на 3 ноември, не е променил съотношението на силите, очертано преди седмица от първия.

Водеща сила в местната власт продължава да е водещата и в централната – ГЕРБ. Управляващата партия спечели надпреварата за кметове в 15 областни града със собствени и в други два с подкрепени от нея кандидати (Кюстендил и Монтана). Преди четири години ГЕРБ спечели в 21 областни града с изцяло свои номинации. Сегашната частична загуба на позиции обаче не я тревожи особено, защото в областните градове, където загуби кметски столове, е първа по брой на общински съветници, а това балансира присъствието й в структурите на местната власт.

След втория тур, БСП заема кметски позиции в 4 областни града /Русе, Перник, Разград и Благоевград/ и има солидно присъствие в общинските съвети. Представянето на социалистите е значително по-добро от това през 2015 г. и те с основание го наричат „завръщане в местната власт“. Този факт се определя от лидера на ГЕРБ и премиер на страната Бойко Борисов като „нормализация“ на местната власт, защото не било нормално неговата партия да управлява всички големи градове.

ДПС печели самостоятелно и в коалиция кметове в общо 47 общини, спрямо 39 на предишните избори през 2015 г. Негови са също 18 на сто от всички  общински съветници, а същевременно отчита и разширяване на географското си присъствие в страната. За формация, която има силни позиции предимно в региони с висока концентрация на етнически турци, географското разширяване на присъствието е от високо значение.

От трите националистически формации в партниращата на ГЕРБ коалиция в изпълнителната власт – Обединени патриоти, само ВМРО остава с осезаемо присъствие в местната власт, а другите две – Национален фронт за спасение на България /НФСБ/ и партия „Атака“, практически се губят.

Вторият тур оставя някъде и изненадващо пъстри картини в местната власт. В областния град Видин спечели кандидат на СДС в балотаж с кандидат на ГЕРБ. В Ямбол изненадващо кмет стана кандидат на Пряка демокрация срещу съперник от БСП. В Добрич кандидат на Движението България на гражданите спечели срещу съперник от ГЕРБ. В Плевен независим, подкрепен от Демократична България, победи претендент от ГЕРБ. Тази пъстра картина оставя впечатление за повече плурализъм в структурите на местната власт.

Съотношението на политическите сили след втория тур на местните избори в крайна сметка не оправдава предположенията на някои анализатори за промяна, която да предизвика предсрочни избори. ГЕРБ отстъпи позиции в местната власт, но си остава първа сила. БСП си възвърна позиции, но не и достатъчно, за да оспорва на ГЕРБ изпълнителната власт. Слабото представяне на НФСБ и „Атака“ предвещава продължаващо отслабване на вътрешната опозиция в управляващата коалиция на ГЕРБ с „Обединените патриоти“. Заедно с ВМРО и тактически съюзявания с ДПС и някои независими депутати, както досега, ГЕРБ е в състояние да изкара пълен мандат. Както още след първи тур на местните избори отбеляза премиерът Борисов, досегашната власт в страната остава стабилна.

Още от категорията

По съседски ...

Деескалацията на отношенията между Турция и ЕС – въпрос на диалог Решимост да подобрят отношенията между ЕС и Турция и да преодолеят регионалните конфликти изразиха на видеоконферентна среща турският президент Реджеп Ердоган , председателят..

публикувано на 25.09.20 в 11:38

Москва: Обвиненията срещу руските дипломати в София са измислени

Изразяваме съжаление заради решението на официална София да обяви служителите на търговското представителство на Русия в България за персона нон грата на основание на измислени обвинения . Това ще навреди на двустранното сътрудничество, пише в..

обновено на 24.09.20 в 15:54

Нужно е решение на българо-македонския спор за историята

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че Гоце Делчев е македонски революционер, но факт е, че българите го смятат за български , предаде БТА. За да се сближат позициите на двете страни по историческия спор , Заев заяви, че ще се срещне..

публикувано на 23.09.20 в 14:27