Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Свръхчовекът“ подтиква хората да живеят мечтите си

Снимка: личен архив

Георги Ненов дава трибуна на свръхчовеците сред нас. И макар да казва, че с Ницше го свързва единствено познанието по немския език, дефиницията на философа – “Човек, преодолял себе си и достигнал състояние на свобода и творчество”, сякаш дава плът и кръв и на неговото възприятие за “свръхчовек”.

В подкаста си “Свръхчовекът” Георги се среща с хора, събудили героя в себе си и осмелили се да живеят живота на мечтите си. Чрез интервюта, които разпространява чрез интернет, той подтиква слушателите си да вярват, че могат да постигнат важните за тях неща.


Моят гост разказва своята история – през какво е минал, какви решения е взел, какви уроци е извадил за себе си – обяснява Георги Ненов. – И впоследствие се надявам, че слушателите ще вземат щипка полза, припознавайки себе си в някоя част от историята на моя гост. Т.е. няма наливане на знания или на уроци с фуния, а по-скоро споделяне на един жизнен път, който хората могат да използват по най-полезния за всеки от тях начин.

Решението си изцяло да се посвети на проекта, взема в Хамбург, където работи в централата на “Луфтханза” и има шансовете да се изкачи по корпоративната стълбица. Но давайки си сметка, че ако сега не развие “Свръхчовекът”, един ден ще съжалява, той напуска пост, който не му носи удовлетворение, и се връща в България.

Когато преди три години ми дойде идеята, си дадох сметка, че един от проблемите, с които се сблъсквам всекидневно, е негативността на хората – разказва той. – Може би защото им се сервира от много страни, че тук нищо хубаво не се случва, че има само насилие, убийства и всякакви проблеми. Но същевременно аз виждах около себе си и вдъхновяващи хора, за които не чувахме по телевизията, и исках да споделя, че те са постигнали конкретни успехи в живота си. Още повече, че промяната на обществото към по-добро започва от нашата собствена промяна.

Според Георги събеседниците му до един носят енергията на съзиданието и умеят да я предадат и на другите. Затова и посланията в интервютата често намират адресат, а понякога успяват да променят дори човешки съдби. Като на Теди, която кара стажа си в Ирландия и чува как основател на софтуерна компания у нас търси стажант по маркетинг. Днес тя е щастлив служител на същата компания, защото се е осмелила да действа незабавно. За съжаление обаче, ние често намираме външни оправдания за неуспехите си и търсим промяната по най-лесния път – чрез някакво магическо хапче, което да ни отведе на по-високото ниво. Само че формула, гарантираща успех в живота, за жалост, няма, твърди Георги Ненов. И все пак, успешните хора организират живота си с помощта на универсални принципи.

Тези хора ги обединяват няколко неща – продължава той. – Първо, те имат куража да опитат, което е изключително важно. Повече хора са се отказали, още преди да пробват, в сравнение с тези, които са направили първата крачка и са си казали – нека да видя дали мога да постигна резултат. Второ, те действат и не чакат нещо да се случи извън тях, за да се придвижат напред. За тях най-важното време е сегашният момент. Трето, те поемат отговорност и не казват, че средата е виновна, а вярват, че резултатът зависи от собствените им действия. И в допълнение към всичко това, разбира се, е постоянството, защото не можем да очакваме, че като направим едно действие веднъж, нещо ще се промени. Ние всеки ден, с всяко следващо действие трябва да ставаме все по-добри.

Георги Ненов успява да мотивира стотици хора, но въпреки това твърди, че все още не може да нарече себе си “свръхчовек”. Може би защото има още много път пред себе си и още много цели за постигане. А и все още му предстои онази решителна крачка, която да го направи напълно щастлив и удовлетворен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45