Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Седмицата на бащата родителите ще четат книги заедно със своите деца

Как децата и бащите да изграждат добра и силна връзка помежду си, за да се развиват подрастващите спокойни, уверени и успешни, а татковците да се чувстват стабилни и сигурни мъже – темата за активното бащинство за шеста поредна година застава във фокуса на Седмицата на бащата. Защото да имаш родител, който ти дава сигурност, закрила и любов, е благословия за всяко дете.

“Истинският мъж не обича да говори празни приказки”. Под това мото ще премине Седмицата на бащата (11-17 ноември), която насърчава четенето заедно, тъй като книгите не просто сближават, но и отварят големия разговор за ценните неща.


Всички бащи казват, че говорят с децата си, а една трета от тях, че им четатзаявява Давид Кюранов, координатор на националната кампания “Да бъдеш баща”. – Но друг е въпросът дали прекарват качествено време с децата си, защото вечер обикновено са уморени и им е трудно да се концентрират. Така че важно е не само говоренето, но и слушането – в противен случай една голяма част от вътрешния свят на децата остава недостъпна. И ако общуването с тях приключва с въпроса “Как беше днес в детската градина или в училището”, те отговарят “Добре”, след което потъват в преживяванията си през съответния ден. Затова например бащите могат да им задават конкретни въпроси, това работи.

Доказано е, че ролята на бащата в семейството е толкова важна, колкото и тази на майката за пълноценното развитие на детето. За съжаление обаче, все повече деца биват отглеждани от един родител, а мъжкият модел често отсъства от живота им.



С колегите се шегуваме, че много деца у нас са отгледани от еднополова двойка – майка и баба
– казва Давид Кюранов. – Затова е особено ценна ролята на бащата, тъй като детето получава перспективите и на мъжкия модел. Още повече че в живота си то среща много по-рядко мъже – жените в детската градина наброяват 99 на сто, а в училището процентът им е 85. Според проучванията обаче, ако бащата е активен, детето се развива по-добре емоционално, по-добре се справя в училище, има по-малка склонност към психични разстройства, депресии, нездравословни връзки и по-голям шанс да си намери добра работа. Бащите пък стават по-уверени и по-щастливи, боледуват по-рядко и не им се налага често да сменят работата. С други думи, и децата, и родителите мъже – било то биологични бащи или не, печелят от общуването.

Българските мъже имат голямо желание да участват в живота на децата си, но често биват възпрепятствани, добавя експертът. Той цитира и резултатите от скорошно изследване, според което бащите рядко прибягват до шамара като възпитателно средство, макар сред тях да се среща и малък дял сериозни насилници. За да се ограничи насилието – физическо или психическо, Давид Кюранов съветва да гледаме на детето като на отделна и равностойна на нас личност, още повече че още в бебешката люлка то има напълно изградени нервна система, емоции, чувства. А доколко мъжете се възползват от законовите възможности, за да си останат у дома и да се грижат за своите новородени деца?

България е една от страните, предлагащи добра възможност за бащите да поемат отпуска по бащинство – отговаря Давид Кюранов. – След първите шест месеца от живота на детето, те могат да вземат цялото останало време от майчинството (общо 410 дни). Но случаите, в които мъжете се възползват от това право, са нищожни – около 1%, обикновено когато жената получава по-добра заплата или има собствен бизнес. Затова и призивът ми към българските бащи е да помислят как да прекарват повече време с децата си в тези ранни месеци и години, защото развитието на детето в този момент е по-бурно от всичко, което можем да си представим.

Снимки: Национална кампания “Да бъдеш баща”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48