Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добри оценки за българската икономика. Заслужава ли ги?

Снимка: БГНЕС

С наближаването на края на годината оценките на наблюдатели, анализатори и експерти стават все по-позитивни за българската икономика. Почти единодушно е мнението, че тя е в много добра форма и че дори ще превиши предварителните очаквания за ръста на БВП за 2019г.

В есенната си прогноза българското Министерство на финансите посочи, че очаква ръстът тази година да е от 3.4% с тенденция за лек спад от 0.1% през 2020г. Последните анализи на Европейската комисия повишиха чувствително очакванията за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за текущата година в сравнение с лятната прогноза от 3.3%. Сега вече се смята, че икономиката ще се увеличи с 3.6%. Тази прогноза на практика съвпада с изразената от Световната банка, която също залага на 3.6%.

Тези числа предизвикват оптимизъм сред деловите среди, сред икономистите и анализаторите и сред самите български потребители. Това личи от проведеното мащабно бизнес проучване в Европа с участието на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в което са били изследвани над 53 000 фирми от 28 държави. По този повод пpeдceдaтeлят нa Палатата Цвeтaн Cимeoнoв казва, че 2019 гoдинa бeшe ycпeшнa зa бългapcĸия бизнec, зaщoтo тeмпoвeтe нa иĸoнoмичecĸия pacтeж y нac бяxa cpaвнитeлнo виcoĸи. Hacтpoeниятa нa бизнeca зa 2020 гoдинa ca дopи пo-oптимиcтични.

Сходно е мнението и на самите потребители, които смятат, че е налице подобряване на общата икономическа ситуация в страната през последната година, отчита Националният статистически институт (НСИ) . През октомври тази година общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1,1% в сравнение с месец юли. Допълнителен положителен импулс се очаква да упражнят предстоящите коледни и новогодишни празници с традиционното пазаруване на подаръци и стимулиране на потреблението и икономическия ръст. Според проучване на сайта pazaruvaj.com пoтpeбитeлитe в Бългapия ce пoдгoтвят дa oтдeлят cpeднo по 351 лв. зa пoдapъци, ĸoeтo e нaй-виcoĸaтa cтoйнocт зa пocлeднитe пeт гoдини.

Българската икономика наистина се развива добре, но с доста умерени темпове на фона на други бивши социалистически страни в ЕС, където редовно се регистрират темпове от над  5-7%. Защо това е така? На този въпрос според експертите има един основен отговори – недостигът на работна ръка при символичната безработица от малко над 4%. По този повод премиерът Бойко Борисов казва, че на практика в България не работят само тези, които не искат да работят.

Положителните развития в българската икономика се дължат главно на вътрешното потребителско търсене, което е на добро равнище и вероятно дори ще се увеличи догодина, тъй като се предвиждат увеличения на заплатите и пенсиите. Това ще стимулира потреблението и икономическия растеж и ще компенсира евентуален спад на експорта. Все повече се говори за спад на износа като двигател на икономическата експанзия. Икономическите параметри за 2019 г. щяха да бъдат още по-добри, ако не се бяха появили признаци за застой в големите български външнотърговски партньори като Германия, например.

В крайна сметка изглежда 2019 ще бъде една доста добра в икономическо отношение година, която ще бъде последвана от пренебрежимо по-слаба 2020 г. Българската икономика продължава плавно, но трайно да расте и българите да увеличават благосъстоянието си. Така че добрите оценки за нея са напълно заслужени.

Още от категорията

95% от чуждестранните компании с инвестиции в България са готови да ги разширят

Проучванията на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и партньорски бизнес организации показват, че 95% от чуждите компании, които вече са направили инвестиции в България, са готови да ги разширят. Това е съобщил председателят на палатата Цветан..

публикувано на 15.01.21 в 09:49

София и Хага с нова Спогодба срещу двойното данъчно облагане

Парламентът ратифицира Спогодбата между България и Нидерландия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонения и заобикаляне на данъчното облагане, предаде БТА.  До момента действаше спогодба за избягване на двойното данъчно..

публикувано на 14.01.21 в 17:10

Подготвя се Национален план за въвеждане на еврото в България

" Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. " Това е заявил министърът на финансите Кирил Ананиев по време на онлайн годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, съобщава пресцентърът на финансовото..

публикувано на 12.01.21 в 17:08